Луганське обласне відділення Комітету виборців України закликає парламент врахувати проблеми, що виникли під час місцевих виборів 31 жовтня при вдосконаленні виборчого законодавства

Як передає кореспондент УНІАН, про йдеться у заяві КВУ.

У документі зазначається, що “під час виборів 31 жовтня 2010 роки в Україні в черговий раз не дотримується гарантоване статтею 38 Конституції право громадян обирати органи влади і місцевого самоврядування. Оскільки в день голосування, для виборця, який помилково не був включений до списку, не існує жодної можливості взяти участь у виборах. Хоча виборчий закон і передбачає можливість включення виборця до уточненого списку в день голосування за рішенням суду, проте відповідно до частини третьої статті 183 КАСУ суди приймають позови на неточності у списку не пізніше, ніж за два дні до голосування. І суди відмовлялися приймати такі позови”.

Відео дня

На думку членів правління ЛОО КВУ, помилка в реєстрі виборців є провиною держави, а не громадянина. І громадянин не має відслідковувати, які помилки допускає державна установа чи державний службовець. Тому забезпечити можливість виправлення такої помилки за будь яких обставин має держав, переконані у КВУ.

Крім того, вони вважають, що відповідачем за таким позовом має бути не виборча комісія, а орган ведення державного реєстру виборців, при цьому дільнична виборча комісія має бути співвідповідачем.

ЛОО КВУ закликає Верховну Ради врахувати сьогоднішню проблему при вдосконаленні виборчого законодавства і забезпечити відповідними кодексами та законами надійний захист виборчих прав громадян.