фото УНІАН

Український стартап AxDraft розробив платформу, яка допомагає безкоштовно і швидко підготувати документи для захисту прав споживачів на отримання інформації українською мовою.

У кейсі "Захистити українську мову" є зразки скарг на порушення законодавства про мову у закладах харчування, супермаркетах та інтернет-магазинах, пише gazeta.ua.

Користувачеві потрібно лише зареєструватись, відповісти на кілька запитань і заповнити дані. Інформація автоматично переноситься між документами користувача. Документ буде індивідуалізований у відповідності до вимог користувача, вичитаний і відформатований.

Відео дня

Зразки документів розробила громадська організація "Незалежні".

Читайте такожВчені з'ясували головну причину відмінностей між мовами

"Завдяки таким формам скарг Держпродспоживслужба неодноразово проводила перевірки та складала постанови про адмінправопорушення за порушення правил торгівлі", - каже юрист Олександр Золотухін.

За словами юриста, нещодавно власника закладу притягнули до адмінвідповідальності за відсутність маркування цінників, а також ненадання відповіді на скаргу.

Якщо в кафе чи супермаркеті відмовляються обслуговувати українською, немає меню державною мовою, або ж посадовець виступав без перекладу, одним із ефективних способів захистити свої права є подання скарги та інформаційного запиту.

"Українська мова є єдиною державною мовою на території України. Вона вільно і обов'язково використовується не лише в державному, але й приватному секторі. До цього числа входять і відносини між споживачами", - говорить юрист.