Ілюстрація \ REUTERS

На щорічному засіданні Американського геофізичного союзу, яке відбулося у Вашингтоні, група індонезійських археологів виступила з надзвичайним повідомленням. Протягом семи років вони вели розкопки і дистанційні вимірювання в районі гори Гунунг-Паданг на заході Яви.

Читайте такожВ Ізраїлі знайдено золоті монети часів хрестових походів

Тут під пологом тропічних джунглів на великій гряді пагорбів розташований, на думку вчених, гігантський за розмірами храмовий комплекс, передає Бі-бі-сі. Вперше він був виявлений голландськими колонізаторами на початку ХХ століття, але ніхто досі не припускав, що це може виявитися найбільшим пам'ятником мегалітичної культури у Південно-Східній Азії, а можливо, і в світі.

Відео дня

Далеко не всі згодні з висновками індонезійських археологів про датування цих масивних споруд. Ті вважають, що найглибший культурний шар храмового комплексу був висічений з базальту від 10 до 28 тис. років тому.

Надалі протягом тисячоліть поверх його створювалися різні споруди, які спільно утворили приховану під землею пірамідальну структуру. "Наші дослідження вказують, що ця структура займає не тільки вершину пагорба, але й охоплює 15 гектарів його схилів", - йдеться в повідомленні індонезійських археологів.

На поверхні пагорба лежать кам'яні уламки колон, стін і невідомих споруд, але вже другий шар, що лежить на глибині 1-3 м, вказує, що він складався з низки кам'яних колон, збудованих в матричному порядку.

Ще нижче розташований третій шар, що йде на глибину до 15 м. Він містить великі порожнечі або камери, багато з яких завалені уламками.

Четвертий, самий нижній шар був, мабуть, базальтовою підставою всього комплексу, але його також торкалися руки невідомих будівельників в доісторичний період.

Дані радіоізотопного аналізу свідчать, що перший шар має давність 3500 років, другий сформувався близько 8 тис. років тому, а третій має вік від 9500 до 28 тис. років.

На чолі групи дослідників стоїть геофізик Данні Хилман Натавиджаджа з Індонезійського інституту наук. Він вважає, що знайдений древній храмовий комплекс, але з ним згодні далеко не всі археологи.

Висновки Натавиджаджі і його колег викликали запеклі суперечки серед індонезійських археологів. Поки що вони залишаються непідтвердженими, але якщо це відбудеться, то можна буде говорити про найбільше археологічне відкриття останніх десятиліть.