Чумацький шлях виявився не таким, як ми уявляли / Hubble

Згідно з людськими уявленнями про галактики у всесвіті, якщо подивитися на Чумацький шлях здалеку, то можна побачити яскравий центр, навколо якого обертається великий диск зірок і газів. І все це має відносно пласку і стабільну форму.

Однак, вчені поставили під сумнів цей опис. Насправді наша галактика чим далі від центру тим більше «вигнута» і закручена», пише Newsweek. Дослідники з австралійського Університету Маккуорі і Китайської академії наук зробили своє відкриття, створивши нову 3D-мапу Чумацького шляху, яка дозволила краще визначити форму галактики.

Читайте такожЧумацький шлях зіштовхнеться з сусідньою галактикою

Відео дня

«Зазвичай ми уявляємо спіральні галактики пласкими, як Андромеда, яку можна легко побачити в телескоп», - сказав співавтор дослідження Річард де Грійс.

Однак, відтворити вигляд галактики, перебуваючи в ній, не так вже й просто.

«Надзвичайно важко вирахувати відстань від Сонця до точок у зовнішньому газовому диску Чумацького шляху без найменшого уявлення, на що насправді схожий диск галактики», - сказав китайський вчений Чен Сяондін.

Щоб створити свою 3D-мапу, вчені скористалися допомогою 1339 великих пульсуючих зірок, відомих як Класичні цефеїди, які в 20 разів масивніші, ніж Сонце і 100 тисяч разів яскравіші. Підрахувавши тривалість їхніх періодів пульсування, астрономи змогли точно вирахувати, наскільки далеко вони розташовані. Відстань до зірок була використана в якості маркерів, щоб визначити межі решти галактики і навіть її країв.

Читайте такожВчені пояснили, як помре всесвіт

В результаті, вчені дійшли висновку, що газоподібний водень на краях галактики – це не тонка площина. Диск мав би вигляд викривлення у формі літери “S”, якби на нього дивилися здалеку.

«Ми виявили, що S-подібний диск викривлений у все більш закрученому спіральному візерунку», - сказав Де Грійс.

На думку дослідників, така форма може бути результатом великої обертальної сили, виробленої масивним внутрішнім диском галактики.