Схильність приписувати машин емоції може нашкодити людству / Ілюстрація: Робот Софія в Києві - фото УНІАН

Європейські психологи провели експеримент, покликаний встановити, наскільки легко люди готові приректи на загибель робота, а також з'ясувати, як формується ставлення людини до розумних машин.

Читайте такожФлот ВМС США поповниться чотирма класами кораблів-роботів

Як повідомляє Naked Science, стаття про дослідження була опублікована в журналі Social Cognition. Професор нідерландського Університету Неймегена Рік ван Баарен (Rick van Baaren) та його команда використовували для експерименту відомий уявний експеримент в області етики - так звану «проблему вагонетки».

Відео дня

Суть «проблеми вагонетки» полягає в тому, що респондентові пропонують обрати, яким шляхом направити важку вагонетку — в бік, де вона неминуче вб'є одну людину, або в іншу, де жертвою виявляться інші люди або суперечлива особистість.

У різних версіях даної дилеми розглядаються різні поєднання гіпотетичних жертв: група злочинців або одна невинна людина, здорова людина або група безнадійно хворих, великий хірург або дитина, і т. д.

У новому дослідженні вчені застосували «проблему вагонетки» до людей і роботів. Розглядалися як звичайні, так і людиноподібні жертви-роботи. В ході другого етапу фахівці розглянули, які саме фактори впливають на «людяне» сприйняття робота.

«Чим більш "людяним" сприймається робот — а точніше кажучи, чим більша емоційність приписується машині, тим рідше наші піддослідні погоджувалися принести її в жертву», — відзначає один з авторів статті Маркус Полус (Markus Paulus).

За підсумками дослідження фахівці вказали на необхідність розумних обмежень при створенні людиноподібних машин.

«Спроби "гуманізувати" роботів не маютьзаходити надто далеко, — каже Полус. — Інакше вони створять конфлікт з їх первісним завданням — з допомогою людям».

Раніше повідомлялося, що японський готель Henn-na Strange "звільнив" половину механічних співробітників через непрацездатність.