Ізраїль відправляє космічний апарат на місяць / Wikipedia

Ракета Falcon 9 компанії SpaceX 22 лютого має вивести в космос місяцехід Beresheet, створений ізраїльським стартапом SpaceIL.

Як повідомляє Deutsche Welle, ізраїльська компанія може стати першою приватною компанію в історії, яка запустила місяцехід.

Читайте такожNASA прискорить підготовку місячної місії, плануючи доставити людей на Місяць до 2028 року

Відео дня

Зазначається, що старт має відбутись на мисі Канаверал. Beresheet стане не лише першим ізраїльським місяцеходом, але й першою в історії людства повністю приватно профінансованою місією на Місяць.

Ідея проекту виникла під час оголошення конкурсу Google Lunar X Prize у 2007 році. За умовами конкурсу від Google, учасники - лише приватні компанії, які мали до кінця березня 2018 року розробити місяцехід. Апарат мав бути здатним проїхати 500 метрів на Місяці і відправити відеозображення високої якості на Землю. Переможець мав отримати 20 мільйонів доларів.

Жодна з 34 команд не виграла конкурс, бо не встигла до дедлайну - 31 березня 2018 року. Ізраїльського учасника місячних перегонів - компанію SpaceIL, це не зупинило. Тепер їхній космічний апарат готовий до запуску.

Стартап SpaceIL націлений на молодих людей, які захоплюються дослідженням космосу, технологіями та інженерією. Він фінансується пожертвами від приватних спонсорів, а також співпрацює з Ізраїльським космічним агентством (ISA).

Команда SpaceIL, заснована трьома ізраїльськими інженерами Ярівом Башем, Кфіром Дамарі та Йонатаном Вайнтраубом розробила незвичний метод пересування для свого місяцехіда. Для подолання необхідних 500 метрів Beresheet просто стрибатиме за допомогою компактного ракетного двигуна.

Крім того, конструктори передбачили в апараті капсулу часу – вона містить три цифрові диски для зберігання інформацї зі сотнями файлів. Серед них: декларація незалежності Ізраїлю, національний гімн, пісні на івриті, молитва мандрівника, а також малюнки дітей.