Технології дозволяють збудувати базу на Місяці хоч сьогодні / УНІАН

Світ досі святкує історичне приземлення апарата «Чан’е-4» на темному боці Місяця, яке відбулося третього січня. Цього ж тижня Китай оголосив про намір відправити туди ще три місії, щоб закласти фундамент для бази на природному супутнику Землі.

Колонізація Місяця і не лише завжди була великою мрією людства. Технологічні досягнення і успіх у пошуках значних запасів води поблизу місячних полюсів зробили цю ідею навіть більш привабливою. Але наскільки близько до її реального втілення зараз Китай?

Про це на сторінках Newsweek пише експерт з Технологічного університету Сіднея Джошуа Чоу. На його думку, якщо зосередитися лише на доступних технологіях, то можна зробити висновок, що китайська база на Місяці могла б з’явитися хоч сьогодні. Щоправда, перша така споруда точно була б без людей. Всі операції на ній проводили б роботи, як на складах компанії Amazon. Машини б подбали, щоб вся необхідна інфраструктура і системи підтримки були в робочому стані, перш ніж на станцію прибудуть люди.

Відео дня

Читайте такожНова ера у вивченні Місяця: експерименти Китаю на поверхні супутника Землі (відео)

Довкілля на Місяці близьке до умов глибокого вакууму. А великі коливання температур і сонячна радіація серед усіх інших умов робить супутник ворожим місцем для людей. Більше того, вчені ще не з’ясували, який вплив на людський організм буде мати тривале перебування в космосі чи на Місяці. Зерна, які на його поверхні посадив апарат Чан’е-4, нібито проросли. Якщо так, тоді це перші рослини, які виросли на іншому відомому космічному тілі, що відкриває перспективу успішного вирощування продовольства.

Збудувати місячну базу – це все одно, що збудувати першу нафтовидобувну платформу в океані. Логістика рухомих будівельних частин повинна бути врахована, технічно-економічне обґрунтування треба порахувати, а зразки ґрунтів – обов’язково перевірити. Китай зробив перший крок, оцінивши ґрунтові породи на поверхні Місяця. Це необхідно для будівництва підземних житлових приміщень й інфраструктури, які будуть захищені від жорстких зовнішніх умов.

З усіх доступних технологій для будівництва бази на Місяці, 3D-друк пропонує найбільш ефективну стратегію. На Землі він здійснив революцію у виробничій продуктивності і ефективності, скоротивши як кількість відходів, так і вартість. Китай розглядає розвиток можливостей 3D-друку як всередині місячної бази, так і за її межами. Але друкувати в космосі насправді важко. Тому будуть потрібні нові технології, які могли б працювати в умовах мінімальної гравітації на Місяці. Знадобляться 3D-принтери, які могли б виготовляти деталі у вакуумі.

Також будуть потрібні нові матеріали. На сьогодні відомо, що те, що можна ефективно використовувати на Землі, змінює свої властивості у космосі. Наприклад, оптичне волокно не такий зручний матеріал за межами нашої планети, як на ній. Тож багато матеріалів, ефективних на нашій планеті, можуть виявитися зовсім не придатними для будівництва на Місяці.

Читайте такожPolitico: Командир «Аполлон 8» не вірить у здатність людства колонізувати Марс

І який би матеріал не використовувався для 3D-друку компонентів бази, він повинен бути стійким до місячних жорстких умов. Тому розвиток придатних для цього матеріалів – критичне завдання. На це знадобиться час. Але дослідники в Німеччині кажуть, що у найближчі роки вони зможуть друкувати інструменти з нержавіючої сталі в умовах мікрогравітації. NASA також розробляє технологію 3D-друку для невагомості. Загалом, на Землі вже будують будинки за допомогою велетенських принтерів. Схожим чином база на Місяці теж може бути споруджена.

Але окрім будівельних технологій варто звернути увагу і на системи, які б підтримували життя людей. Обмежені дослідження вивчали вплив космосу на людську фізіологію на клітинному рівні. І сьогодні можна сказати, що людські органи, тканини і клітини дуже чутливі до гравітації. Але розуміння, як людські клітини функціонують і регенерують за межами Землі, досі немає. Що буде, якщо астронавт захворіє? Чи допоможуть йому земні ліки? Якщо люди збираються жити на Місяці, на ці питання потрібно дати відповідь.

Чи може Китай збудувати місячну базу? Так. Чи можуть люди вижити на Місяці чи інших планетах, перебуваючи там довго? Відповіді поки немає.