Crew Dragon компанії SpaceX / REUTERS

NASA попередило компанії Boeing і SpaceX про недоробки в пілотованих кораблях, які вони розробляють.

Ці недоліки можуть вплинути на безпеку польотів, повідомляє Reuters з посиланням на джерела в аерокосмічної галузі США і звіт NASA за 2018 рік, передає РБК.

Все це загрожує планам США відродити свою програму пілотованих польотів у космос, зазначає агентство.

Відео дня

Читайте такожУ NASA відмовилися купувати місця на російських "Союзах", астронавти пересідають на нові Dragon і Boeing

Мова йде про кораблі CST-100 StarLiner (корабель Boeing) і Crew Dragon (корабель SpaceX). На 2 березня був запланований перший безпілотний запуск Crew Dragon, причому його переносили кілька разів, оскільки потрібно було провести додаткове тестування обладнання. Безпілотний запуск CST-100 StarLiner також був перенесений - з березня на квітень. Польоти з екіпажем до МКС SpaceX повинна була здійснити у липні поточного року, а Boeing - в серпні.

На початку лютого NASA представило щорічну доповідь, в якій говориться, що "є серйозні проблеми з поточними графіками запуску у SpaceX і Boeing".

У документі вказується чотири ключових елементи ризику. Щодо Boeing - це вразливість теплового захисту капсули космічного корабля. SpaceX у доповіді згадується в зв'язку з технологією заправки ракети-носія, коли екіпаж знаходиться вже всередині капсули. В обох компаній є проблеми з ефективністю парашутних систем.

Виробництво корабля StarLiner компанії Boeing / REUTERS

Два джерела Reuters вказують, що занепокоєння NASA пов'язано не тільки з цими недоробками. На початок лютого список ризиків містив від 30 до 35 технічних проблем як у SpaceX, так і у Boeing. З'ясувати, з чим саме пов'язані ці проблеми, агентству не вдалося, але його співрозмовники повідомили, що компанії повинні вирішити більшість цих проблем, перш ніж відправляти астронавтів у польоти.

Читайте такожМаск показав фото готового космічного корабля Starship

"У SpaceX і Boeing є зіставні проблеми, пов'язані з безпекою", - сказало одне з джерел агентства в уряді США.

Представник Boeing Джош Барретт заявив Reuters, що компанія закрила ризик вразливості капсули корабля, завершивши програму випробувань в січні. "Наші цифри показують, що ми перевищуємо вимоги безпеки NASA", - сказав Барретт.

У свою чергу представник SpaceX Джеймс Глісон сказав, що компанія розробила одну з найбільш безпечних і передових систем пілотованих польотів у космос з коли-небудь існуючих".

На розробку нових кораблів NASA виділило SpaceX $2,6 млрд, Boeing - $4,2 млрд.

Програма відправки астронавтів на МКС на американських кораблях була завершена у 2011 році, це була програма Space Shuttle. З того моменту NASA користується послугами "Роскосмосу", контракт з яким завершиться в кінці поточного року.