Huawei скасувала запуск нового продукту через торгові обмеження США / Ілюстрація REUTERS

Китайський технологічний гігант Huawei скасував запуск у продаж нового ноутбука лінійки Matebook через санкції США, які заважають йому працювати з американськими постачальниками.

Читайте такожГлобальні поставки смартфонів можуть впасти через торгову війну між США та Китаєм

Як повідомляє CNBC, це був перший запуск продукту Huawei, скасований в результаті включення компанії до «чорного списку», що накладає обмеження на доступ до американських технологій.

Відео дня

Голова споживацького підрозділу Huawei Річард Ю (Richard Yu) назвав ситуацію «невдалою», визнавши, що компанія не може постачати пристрій, поки стосовно неї діють обмеження.

Зазначається, що американські технології використовуються в значній частині споживацької продукції Huawei. Так, її топовий на сьогодні ноутбук Matebook X Pro використовує чіпи Intel та ОС Windows від Microsoft.

Нагадаємо, Huawei була внесена в «чорний список» під тим приводом, що китайська компанія нібито причетна до діяльності, яка йде врозріз з нацбезпекою та зовнішньою політикою США.

Таке рішення американський Мінторг прийняв після того, як Трамп ввів в США режим надзвичайної ситуації для захисту мереж зв'язку. Відповідний указ, пояснювала газета The Washington Post, містить пункт про можливість блокувати транзакції між американськими та іноземними компаніями.

Після цього компанія Google оголосила про те, що різко обмежує співпрацю з Huawei. Вже після цього Міністерство торгівлі США видало китайської компанії ліцензію на 90 днів, яка дозволить їй підтримувати існуючі мережі та оновлювати програмне забезпечення для гаджетів.

У свою чергу, Huawei подала позов до уряду США. Юристи китайської компанії вважають, що розділ 889 Закону про національну оборону (NDAA) суперечить Конституції США, оскільки дозволяє накладати обмеження на юридичних осіб без всяких пояснень.