Черепа двох дітей восьми років / ©Zhang et al., American Journal of Physical Anthropology, 2019

У північно-східній частині Китаю археологи виявили 25 кістяків, 11 з яких мали яскраво виражені ознаки навмисної деформації черепа.

Про це повідомляє Naked Science.

Знахідка виявлена в неолітичних похованнях, розташованих в провінції Гирін. Черепа належать п'яти дорослим (четверо чоловіків і одна жінка) і шістьом дітям у віці від трьох років. Самий «молодий» скелет датований приблизно п'ятьма тисячами років, в той час як найдавніший - 12 тисячами років.

Відео дня
Фото: ©Чжан і співавт., Американський журнал фізичної антропології, 2019

Таким чином, знахідка претендує на звання однієї з найдавніших, якщо говорити про традиції деформувати черепа. Раніше вважалося, що найбільш раннім відомим прикладом такої практики були два неандертальських черепа, знайдені в Іраку, які датуються близько 45 тисячами років тому.

Як відзначають автори дослідження, цей район Північно-Східної Азії служив центром поширення популяцій людей на території за межами Північного Китаю, такі як Центральний Китай, Корейський півострів, Японський архіпелаг, східний Сибір і, можливо, Американський континент. Разом з міграціями населення міг поширюватися і культ деформованих черепів.

Фото: ©Чжан і співавт., Американський журнал фізичної антропології, 2019

Як повідомляв УНІАН, покинуте місто зі ступінчастою пірамідою і слідами людських жертвоприношень розкопали китайські і американські археологи на території Китаю.