Дослідники знайшли безліч ям з черепами

Покинуте місто зі ступінчастою пірамідою та слідами людських жертвоприношень розкопали китайські і американські археологи на території Китаю.

Про знахідки вони розповіли в статті в журналі Antiquity.

Шимао, древнє місто часів неоліту, було виявлене ще у 1976 році, проте до 2011 року ніяких систематичних розкопок не проводилося. Вік міста, за оцінками дослідників, складає близько 4300 років. Воно проіснувало близько 500 років, у найбільш успішні свої роки охоплюючи територію до 400 гектарів. Піраміду прикрашають зображення очей і осіб, що мають риси людей і тварин одночасно. Вона складається з 11 ступенів, а на її вершині раніше знаходилися будівлі з дерев'яними колонами і покритими черепицею дахами і величезні резервуари для води. Знайдені артефакти вказують, що на вершині піраміди велося звичайне повсякденне життя. Тут, за словами дослідників, жили правителі міста.

Відео дня

Читайте такожАрхеологи знайшли крихти хліба, який випекли до появи сільського господарства

Жертвопринесення в місті були дуже поширені — дослідники знайшли безліч ям з черепами. Їх аналіз показав, що частина останків належить мешканцям іншого міста, можливо, ці люди були бранцями.

Раніше вважалося, що місто було побудоване приблизно в той же час, що і Велика китайська стіна. Однак нові дані показують, що воно вже існувало задовго до неї.