Чорна діра знаходиться від Землі на відстані 26 тисяч світлових років / habr.com

Минулого місяця надмасивна чорна діра в центрі галактики Чумацький Шлях виробляла загадкові спалахи. Астрономи з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі пов'язують це з тим, що вона відчуває голод галактичних масштабів.

Про це пише Digital Trends.

Читайте такожВчені витворили «найчорніший» матеріал сьогодніЗазначається, що чорна діра Стрілець A*, що знаходиться в центрі Чумацького Шляху, є відносно спокійною. Але коли астрономи проаналізували 13 тисяч спостережень починаючи з 2003 року, вони виявили, що 13 травня цього року речовина навколо чорної діри почала світитися у 2 рази яскравіше, ніж зазвичай. Це може вказувати на те, що чорна діра почала споживати набагато більше пилу і газу.

Відео дня

«За 24 роки спостережень ми нічого подібного раніше не бачили. Зазвичай чорна діра поводилася спокійно і сиділа «на дієті», але тепер у неї вибухнув справжній голод вселенського масштабу, і вона почала активно пожирати все навколо себе», – зазначив професор фізики та астрономії в Каліфорнійському університеті Андреа Гез.

При цьому вченим поки складно спрогнозувати, що відбуватиметься надалі. Для цього необхідно точно встановити причину виникнення спалахів. Не виключено, що біля чорної діри пролетіла зірка S0-2, яка пройшла максимально близько влітку цього року, але не була повністю поглинена.

Впевнені вчені в загальній думці, що Стрілець А* зараз дуже «голодна», але це не являє небезпеки для людства. Чорна діра знаходиться від Землі на відстані 26 тисяч світлових років.

Як раніше повідомляв УНІАН, за припущеннями вчених, Всесвіт може виявитися на два мільярди років молодшим.