NASA хоче сфотографувати центр Чумацького шляху / bellinshausen.livejournal.com

NASA сподівається розкрити, що лежить в центрі галактики Чумацький шлях з безпрецедентною точністю. Для цього телескоп James Webb Space Telescope (SWST) зробить серію фото з небаченою до цього часу якістю.

Як пише Newsweek, Чумацький шлях – це спіральна галактика. І наша Сонячна система розташована в ній у Рукаві Оріона за приблизно 26 тисяч світлових років від центру. А один світловий рік – це приблизно шість трильйонів миль. Наразі відомо, що в центрі галактики лежить супермасивна чорна діра, чия маса в 4 мільйони разів перевищує масу Сонця.

Читайте такожУ центрі нашої Галактики стався потужний спалах

Відео дня

Навколо діри надзвичайно швидко обертаються мільйони зірок. Але весь регіон вкритий міжзоряним пилом. Тому вченим не вдається роздивитися, що саме там відбувається. Хоча найбільш яскраві зірки все ж вдалося виявити.

Однак, NASA обіцяє, що ситуація скоро зміниться. Запуск JWST запланований на 2021 рік. Телескоп зможе пробитися крізь пил і прислати на Землю знімки центру галактики Чумацький шлях «з безпрецедентною точністю».

Видання нагадує, що JWST часто називають телескопом NASA для пошуку прибульців. І на його борту дійсно будуть інструменти, які зможуть зафіксувати біологічні сліди інших цивілізацій на планетах за межами Сонячної системи. Це дозволить вченим сфокусуватися на планетах, які можуть дійсно підтримувати життя. А може навіть і дати відповідь на питання, чи людство саме у Всесвіті.

Читайте такожЧорна діра Стрілець A* зголодніла та пожирає все навколо себе – вчені

Втім, JWST буде також використаний для спостереження за центром галактики в інфрачервоному світлі. Тобто телескоп зможе спостерігати такий тип випромінювання від ядра.

«Ми бачимо лише верхівку айсберга з Землі. Webb зможе дослідити менш яскраві зірки й сказати нам більше про їхнє загальне розташування», - сказав Торстен Бюк з Європейської космічної агенції.