фото ESA/Hubble & NASA, D. Crenshaw and O. Fox

Небачена до цього часу "масивна галактика-монстр" з ранніх часів існування Всесвіту була відкрита астрономами і потенційно може дати дослідникам "втрачену ланку" в розумінні, як великі галактики змогли утворитися відносно швидко після Великого вибуху. Останній стався 13,8 мільярдів років тому.

Як пише Newsweek, відкритій галактиці приблизно 12,5 мільярда років. Її помітили дослідники зі США і Австралії за допомогою телескопу ALMA в Чилі. Він розроблений для спостереження за зірками і галактиками у Всесвіті і здатний шукати світло між радіо й інфрачервоними частотами. Таке випромінювання надходить від більшості об'єктів у Всесвіті. На відміну від інших телескопів, ALMA здатен спостерігати за таким світлом без викривлень, які зазвичай створює космічний пил.

Читайте такожГалактика Чумацький шлях активно «всмоктує» космічні гази

Відео дня

Команда вчених на чолі з Крістіною Вільямс з Університету Аризони проводили спостереження за допомого телескопа, коли помітили слабке світло від невідомого джерела.

"Це було дуже дивно, тому що світло, здавалося, не було пов'язаним із жодною відомою галактикою", - сказала Вільямс.

"Коли я побачила, що цю галактику не видно на будь-яких інших частотах, то була в захваті. Це означало, що об'єкт насправді дуже далеко. І його затуляє пил", - додала вона.

"Ми з'ясували, що ця галактика насправді масивний монстр з такою ж кількістю зірок, як і в нашому Чумацькому шляху. Але вона наповнена подіями. Зірки формуються в 100 разів швидше, ніж в нашій галактиці", - пояснив співавтор дослідження Іво Лаббе.

Масивні галактики з ранніх років існування Всесвіту становлять загадку для астрономів. Оскільки їхнє існування не вписується в нинішні теорії про формування галактик. Вважається, що одразу після Великого вибуху Всесвіт був розтягнутий і холодний, що призвело до формування перших атомів.

Читайте такожУ центрі нашої Галактики стався потужний спалах

Приблизно через два мільйона років перші зірки і галактики почали розвиватися з хмар газів. Зазвичай дослідники стежать за ультрафіолетовим випромінюванням, щоб знайти найстарші галактики Всесвіту. Однак, ця техніка не помічає супермасивні галактики, тому що ультрафіолетове світло не пробивається через пилові хмари навколо них. Таким чином цей клас об'єктів невивчений. Тому вважається, що людство не помічає 90% галактик у Всесвіті.

В серпні інша команда вчених на чолі з Тао Вангом з Університету Токіо виявила 39 масивних галактик, які формують зірки з ранніх часів існування Всесвіту. Однак, як вони самі утворилися, лишається загадкою. Але нова знахідка може все змінити. Адже це стародавня галактика, яка досі формується.

"Наш прихований монстр містить всі іградієнти, щоб стати ланкою, якої бракує", - каже Вільямс.