REUTERS

Поява смартфонів спричинила зростання кількості травм.

Дослідники з США виявили, що до появи смартфонів мобільні телефони представляли меншу загрозу головам та особам своїх власників. Про це повідомляє nv.ua.

Читайте такожInstagram не дозволятиме реєструватися користувачам молодше 13 років

Відео дня

Близько 2007 року — року випуску першого iPhone — кількість травм голови, викликаних мобільними телефонами, зросла. Це число продовжувало зростати протягом останнього десятиліття.

«Телефон перетворився із просто телефону в мобільну платформу. Старі телефони не так сильно відволікали людей, щоб вони спотикалися. Вони також не висковзували з рук людей і в них не було медичної небезпеки, яка називається Pokémon Go», — говорить автор дослідження Борис Пасховер, хірург в Медичній школі Rutgers New Jersey.

Як повідомляється, Пасховер зібрав дані за період з 1998 по 2017 рік про травми голови та шиї, пов'язані з мобільними телефонами, з бази даних Національної системи електронного спостереження за травмами (NEISS), у якій зберігається інформація про травми, які лікуються у відділеннях невідкладної допомоги приблизно у 100 лікарнях США. Потім команда використовувала цю інформацію для оцінки загальної кількості травм, пов'язаних з мобільними телефонами в країні.

100 лікарень в базі даних повідомили про 2501 травму, пов'язану з мобільними телефонами, в період з 1998 по 2017 рік, що, за оцінками авторів, еквівалентно трохи більше 76 000 травм по всій країні за той же період часу. Близько 40 відсотків травм були у людей у віці від 13 до 29 років, і найбільш поширеним діагнозом був глибокий поріз.

Травми від мобільних телефонів поділяються на дві приблизно рівні категорії: прямі механічні травми (наприклад, хтось кидає телефон в обличчя або б'є телефоном одного з своїх молодших братів і сестер) та травми, пов'язані з використанням стільникового телефону, наприклад, коли хтось спотикається на тротуарі під час перегляду стрічки Instagram.

Діти у віці до 13 років набагато частіше страждають від прямих травм — на їх частку припадає 82 відсотки травм цієї групи — в той час як літні люди старше 50 років більш схильні до ризику травм другої групи.

Для Пасховера травми, пов'язані з використанням смартфона, є найбільш серйозними. Більшість з цих травм сталося, коли люди відволікаються; вони їхали і відправляли смс, або гуляли, дивлячись на свої телефони. 90% з травм, на які він дивився, відбулися тому, що Pokémon Go відволік людей.

Важливо відзначити, що більшість травм були не дуже серйозними. Майже 95 відсотків людей, які повідомили про травми, які проходили лікування у відділенні і негайно відправлялися додому, або відправлялися додому взагалі без лікування.

Приблизно 76 000 ймовірних травм становлять лише близько 4000 в рік, що складає менше половини від числа дітей, які щороку звертаються у відділення невідкладної допомоги з опіками від супу, і 0,02% від кількості людей, які отримали травми на батутах в 2017 році. З іншого боку, дослідження включало тільки травми голови і шиї. Крім того, цифри, ймовірно, набагато нижче, ніж фактична кількість травм.

«Я думаю, що це сильно занижена. Якщо хтось йде по вулиці, і падає, він не збирається говорити, що він дурень і дивився на свій телефон. Ні, вони просто кажуть, що спіткнулися і впали», — підкреслив хірург.