Зірка Бетельгейзе може вибухнути / Wikimedia.org

Молода яскрава зірка під назвою Бетельгейзе останнім часом поводиться нестабільно. Вона раптово почала тьмяніти. Астрономи кажуть, що це може бути ознакою того, що вона готується вибухнути.

Про це пише CNN, додаючи, що не виключений також сценарій відновлення яскравості червоного гіганта. А тимчасова тьмяність обумовлена проходженням певного етапу його життя. Професор астрономії Університету Вілланова Ед Ганен сказав виданню, що зірка Бетельгейзе різко почала втрачати яскравість з жовтня. І тепер вона в 2,5 тьмяніша, ніж зазвичай. Раніше вона була в десятці найяскравіших зірок на небосхилі. Тепер Бетельгейзе тільки на 23 місці.

Читайте такожЗемля може пережити смерть Сонця: біля білого карлика вперше знайшли планету

Відео дня

Ганен і його колеги стежать за зіркою з 1980 року. І за останні півстоліття вона ніколи не тьмяніла так агресивно. Це може означати, що вона на порозі чогось екстраординарного.

"Причина виникнення наднової зорі криється всередині зірки", - сказав вчений. А оскільки Бетельгейзе така велетенська, важко сказати, що зараз відбувається в її надрах.

Зірка розташована в плечі Оріона за 700 світлових років від Землі. Це робить її відносно близьким сусідом в межах нашої галактики.

"Така наближеність робить зірку особливою", - сказав Ганен, додавши, що вона найближча з вірогідних кандидатів стати надновою. Бетельгейзе вже 9 мільйонів років. А зірки такого розміру рідко живуть довше 10 мільйонів. Втім, якщо вона вибухне, це станеться не скоро.

Читайте такожАстрономи помітили зірку, яка дуже швидко «тікає» з Чумацького Шляху

"Найвірогідніше це станеться у найближчі 200-300 тисяч років", - вважає Ганен.

Але коли це станеться, вибух буде настільки яскравим, що на Землі його можна буде побачити навіть вдень. Вчені кажуть, що вибух наднової не нашкодить життю на нашій планеті. Однак, ультрафіолетове випромінювання від нього може завдати удар по озоновому шару в земній атмосфері.