GUY EISNER/SCIENCE ADVANCES

Дослідники виростили шість юдейських фінікових пальм, використавши насіння, якому близько 2 тисяч років. Фінікові пальми – одне з найдревніших одомашнених фруктових дерев у світі. Вони грають символічну роль на Близькому Сході, а також в мусульманстві, християнстві й іудаїзмі.

Як пише Newsweek, дослідження свідчать, що вирощенням цих рослин людство займалося ще в Месопотамії й Верхній арабській затоці близько 7 тисяч років тому. Королівство Юдея – стародавній геополітичний регіон, який виник в 11 столітті до нашої ери у південній частині історичної землі Ізраїлю.

Читайте такожВчені вигадали, як зробити Марс придатним для вирощування рослин

Відео дня

Насправді кілька визначних класичних письменників включно з Геродотом і Плінієм Старшим писали ро те, що плоди юдейської фінікової пальми шанували в стародавньому світі за їхній розмір, солодкий смак і тривалий термін зберігання, а також за лікувальні властивості.

«Я лікар і впродовж останніх 20 років досліджувала певні медичні рослини в цьому регіоні», - сказала головний автор дослідження з Центру дослідження природної медицини Луїса Боріка в Ізраїлі Сара Саллон.

«Наше дослідження показало, що багато рослин стали дуже рідкісними або під загрозою зникнення. Тому я почала все більше цікавитися тим, що раніше росло на території Ізраїлю», - пояснила вона.

Вона зауважила, що в античні часи на території країни росли відомі фінікові дерева, яких в сучасності немає зовсім. Коли Юдея потрапила під правління Римської імперії, фініки дуже цінувалися загарбниками. Тож плоди пальми експортували в інші частини світу. Культивація фінікових пальм в регіоні продовжувалася в періоди Візантії й арабського правління (4-11 століття нашої ери).

Читайте такожВ Антарктиді виявили загадкові мертві організми

Але до 19 століття від цієї культури дерев не лишилося й сліду. Одна з причин – зміна клімату. Однак, зникненню дерев сприяло й знищення інфраструктури через хвилі завоювань.

Разом з тим, в 2005 році команда на чолі з Саллон змогла проростити насіння юдейської фінікової пальми, якому 1900 років. Його знайшли на історичному місці поблизу Мертвого моря в Ізраїлі. Після першого успіху Саллон разом з колегами змогли змусити прорости шість насінин юдейської фінікової пальми, яким 2 тисячі років. Їх теж знайшли під час археологічних розкопок в Юдейський пустелі й біля Мертвого моря у 1963 і 1991 роках.