Flickr/Mary Ann Clarke SCott

Саркофаг, знайдений на руїнах стародавнього храму в Римі, спричинив суперечку серед істориків, я не можуть дійти згоди, чи він справді належить легендарному засновнику італійської столиці Ромулу.

Як пише BBC, вчені знайшли кам’яну гробницю, а також вівтар круглої форми. Обидві споруди були збудовані в шостому столітті до нашої ери. Згідно з легендою, Ромул заснував місто на пагорбі Палатин в 753 році до нашої ери після того, як вбив свого брата Рема. Але експерти розійшлися у поглядах, чи порожня могила дійсно належить Ромулу. І чи легендарні брати взагалі існували.

Читайте такожАрхеологи в Італії знайшли амфору, повну золотих монет

Відео дня

Італійські археологи виявили гробницю на місці Римського форуму минулої п’ятниці. Історики кажуть, що хоч знахідка в центрі Риму важлива, вона грає скоріше символічну роль, ніж реальної могили. Вони стверджують, що якщо Ромул насправді існував, у його могилі все одно не було б тіла. Адже він або піднявся на небеса й став римським богом Квіріном, або був розірваний на шматки сенаторами, які заздрили його владі.

«Це не могила Ромула, а місце пам’яті, де вшановували культ Ромула. Це кенотаф», - сказала директор Римського археологічного парку Колізею Альфонсіна Руссо.

Читайте такожВ Єгипті знайшли можливу гробницю Нефертіті

Археолог Патріція Фортіні ж сказала, що хоч обережність цілком виправдана, твердження про приналежність гробниці засновнику Риму «було зроблене на основі стародавніх джерел».

«Легенди говорять про існування гробниці Ромула у цій місцевості Римського форуму», - сказала археолог.