У Дніпропетровській області розкопали поховання древніх цивілізацій / фото охоронної археологічної служби України

Під час розкопок у Широківському районі Дніпропетровської області археологи у десяти курганах виявили поховання енеолітичного часу, епохи бронзи, раннього залізного віку.

Про це 6 березня повідомляє Depo.

Зазначається, що серед усіх 52 поховань найдавнішими виявилися два, які датуються другою половиною IV тис. до н.е. і відносяться до енеоліту. П'ять курганів були збудовані за доби ранньої бронзи носіями ямної археологічної культури (перша половина ІІІ тис. до н.е.).

Відео дня

Читайте такожАрхеологи знайшли вірогідну гробницю легендарного засновника Риму

Впускними до цих курганів були поховання катакомбної культури друга половини ІІІ тис до н.е., що складають найчисельнішу групу поховань.

Окрім цього археологи виявили поховання бабинської (XVIII-XVI ст. до н.е.) та зрубної культур (XV-XІІІ ст. до н.е.). Поховання доби раннього залізного віку належать рядовим представникам скіфського соціуму. Вони були основними у двох курганах та впускними до насипів попереднього часу.

В одному з курганів знайшли поховання у кам'яній скрині. Між ребрами лівої частини грудного відділу кістяка виявлене крем'яне вістря стріли, яка, напевне, була причиною смерті похованого.

Деяких небіжчиків супроводжував поховальний інвентар - керамічні посудини, кам’яні сокири, вироби з кістки, вістря стріл. Більшість кістяків мають сліди посипки вохрою.

В одному з курганів знайшли поховання у кам'яній скрині / фото охоронної археологічної служби України

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у місті Гіппос в Ізраїлі археологи проводили розкопки стародавнього міста та знайшли 1500-річну мозаїку, на якій зображена розповідь з Біблії, коли Ісус Христос нагодував 5 тисяч людей невеликою кількістю їжі.