
Румунський університет опублікував результати дослідження про безпеку поїдання снігу.
Проведений в тому році експеримент показав, що найбезпечніше їсти сніг, який випав протягом останніх 12 годин. Через два дні сніг вже стає небезпечним, зазначив Іштван Мат, професор Угорського університету Сапієнта в Трансільванії, повідомляє The Associated Press.
Мат вирішив провести дослідження після того, як побачив, що діти їдять сніг.
Вчені взяли дві проби снігу – в січні і лютому, з парку і з кільцевої розв'язки в центральнорумнском місті М'єркуря-Чук, після чого помістили його в герметично закриті стерильні контейнери. Потім дослідники спостерігали за процесом виникнення і розмноження бактерій і цвілі в ємностях.
Експеримент проходив при температурі від мінус 1,1 градуса Цельсія до мінус 17,4 в одному із найхолодніших міст Румунії.
Через один день у січневому снігу з'явилося п'ять бактерій на міліметр, а в лютневому – цей показник був більше, ніж у чотири рази.
«У дуже свіжого снігу дуже мало бактерій. Однак через два дні там з'являються десятки бактерій», – зазначив Мат.
Він уточнив, що кількість мікроорганізмів зростає через домішки у повітрі.
«Я нікому не рекомендую їсти сніг. Просто кажу, що ви не захворієте, якщо з'їсте трохи», – сказав він.