На Сонці були нові спалахи - до чого готуватися / колаж УНІАН, скріншот, фото pixabay.com

На Сонці зафіксовано нові потужні спалахи, які напевно спровокують сильні геомагнітні бурі 30 листопада та 1 грудня. Про це повідомляється на сайті спостережень за космосом і світом Earth Sky.

Зазначається, що спалахи були майже Х класу, які вважаються найпотужнішими, вони у рази сильніші за ту, яка спровокувала полярне сяйво на початку листопада.

Нові спалахи сталися у середу, 29 листопада, з області сонячних плям AR3500 поблизу центру сонячного диска.

"Цей CME (викид корональної маси) рухається прямо до землі. Синоптики космічної погоди з NOAA прогнозують, що цей згусток сонячної речовини досягне Землі 30 листопада. Цей CME рухається до нас слідом за іншим CME, випущеним із Сонця 27 листопада, який, як очікується, досягне нас наприкінці 29 листопада". - попередили дослідники.

Передбачається, що нові спалахи можуть спровокувати сильні геомагнітні бурі, також, можливо, будуть видні полярні сяйва, але у більш високих широтах.

Магнітна буря 22 - 26 листопада

Як писав УНІАН, наприкінці листопада прогнозували сильну магнітну бурю в Україні та в усьому світі. Вона тривала 5 днів.

Зазначалося, що буря очікувалася на Землі з 22 по 26 листопада. Дослідники попереджали, що сонячна активність 22 листопада буде середньою (5 балів), а 23 листопада - слабкою - (4 бали). Потім 24 і 25 листопада потужність бурі знову підніметься до 5 балів, а 26 листопада впаде до 4 балів.

Вас також можуть зацікавити новини: