5 січня 2019 року в Стамбулі був підписаний Томос про автокефалію ПЦУ / фото УНІАН

Священний Синод УПЦ МП на засіданні 3 квітня закликав відкликати Томос про надання автокефалії Православній церкві України.

Відповідну заяву опубліковано на сайті колишньої УПЦ МП.

Читайте такожФіларет заявивши про необхідність зміни статуту ПЦУ

Відео дня

"Слід констатувати, що дії Константинопольського Патріархату в Україні завдали великої шкоди українському православ'ю, а також стали загрозою для всеправославної єдності. Вважаємо, що Константинопольський патріархат і особисто патріарх Варфоломій має визнати свою помилку і працювати над її виправленням", - йдеться у заяві.

В УПЦ МП вважають, що "способом виправлення цієї помилки могло б бути відкликання томосу, заклик до розкольників про покаяння в гріху розколу та скликання Всеправославного зібрання задля соборного розв'язання церковного питання".

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року українські церкви об'єдналися в єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники РПЦ (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії переходять у ПЦУ.

5 січня 2019 року в Стамбулі був підписаний Томос про автокефалію Української церкви, 6 січня патріарх Варфоломій передав його Епіфанію.