Метою спільної програми Держгідрографії та Наукового гідрофізичного центру НАН України є океанографічне і гідрографічне вивчення морського і річкового середовища в інтересах підвищення ефективності навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства та створення спільного банку цифрових океанографічних даних Міністерства інфраструктури, Морської адміністрації України та НАН України.

«Другий сезон науково-дослідних робіт розпочато. Учасники четвертої комплексної річкової експедиції вивчатимуть українську частину р. Дунай. Дослідження на окремих ділянках акваторії цієї річки викликані необхідністю отримання нових детальних гідрографічних даних про стан головного навігаційного фарватеру від 0 до 67 км, суднохідних фарватерів, гідроакустичних та геоморфологічних даних про рельєф дна, виявлення навігаційних небезпек, а також затонулих об’єктів, у тому числі замулених та малорозмірних. - коментує продовження науково-дослідних експедицій в.о. начальника ДУ «Держгідрографія» Олександр Щипцов. - Отримані дані доповнять створену інформаційну базу океанографічних даних, де вже містяться дані щодо геофізичних параметрів р.Дунай. Це дасть змогу провести комплексну порівняльну оцінку геоморфологічних особливостей».

Також, за словами ініціаторів експедицій, проведення гідрографічних досліджень з використанням багатопроменевого ехолоту дозволить визначити та підтвердити сучасне розташування суднового ходу р. Дунай, виявити зміни загального рельєфу дна річкового русла, особливо у весняний період, установити характер і розташування навігаційних небезпек.

Відео дня

Зауважимо, що дослідження виконуватимуться з використанням морського гідрографічного судна «Шляховик» та морського гідрографічного катера «Гідрограф-3».

Нагадаємо: Державна установа «Держгідрографія» спільно з Науковим гідрофізичним центром НАН України розробила проект програми вивчення морського середовища та внутрішніх водних шляхів на п’ять років, яка сприятиме підвищенню безпеки судноплавства в територіальному морі України та її внутрішніх водних шляхах.