Виставка розповідає про долі репресованих селян / фото УНІАН

У понеділок, 5 серпня, в Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" відбулося відкриття виставки "Скривавлена нива". Виставка присвячена репресованим більшовиками селянам.

Як зазначається на сайті заповідника, виставка є висвітленням доль репресованих селян, знищених упродовж 1937 – 1941 рр. у в’язницях НКВС у Києві та похованих на території таємної спецділянки у Биківнянському лісі.

Читайте такожРосіяни ставляться до радянської влади краще, ніж до нинішнього керівництва РФ

Відео дня

На восьми планшетах розповідається про життєвий шлях, обставини арешту та розстрілу селян переважно Київської області. Паралельно за допомогою архівних фотографій, плакатів, документів розгортається хроніка сільського життя 1930-х – 1940-х років.

Більшовики використали гасло "Землю – селянам" задля здобуття й утвердження своєї влади в Україні. Радянська влада прирекла українських селян до розстрілів чи заслань до таборів ГУЛАГу за типовим штампованим обвинуваченням у проведенні контрреволюційної або протиколгоспної агітації, розповсюдженні провокаційних чуток про радянську владу та здійсненні підривної роботи. 

Виставка містить маловідомі матеріали фондів з Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного, Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Державної наукової установи "Книжкова палата України імені Івана Федорова", Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського, Наукової бібліотеки імені М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка, приватних зібрань.