Андрій Загороднюк розповів про перехід на контрактну армію / фото УНІАН

Міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що повний перехід на контрактну армію в Україні реальний навіть в умовах збройного конфлікту на Донбасі.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню BBC News Україна.

Так, Загороднюк зізнався, що він є “прихильником контрактної армії”.

Відео дня

“Ми не бачимо строковиків у ООС, система побудови ЗС не має базуватися на строковиках. Основний компонент – професійна армія. Це можливо зробити. Не можна сказати: у нас відтік, тому давайте закривати строковиками. Наше системне рішення – залучення професіоналів”, – пояснив він.

Читайте такожУ Міноборони тестують нову форму для ЗСУ (фото)

Крім того, відповідаючи на питання, чи може відбутися перехід на контрактну основу, коли на Донбасі конфлікт, Загороднюк відповів ствердно.

“Я думаю, що це реально. Зараз йде оборонний огляд, відбувається перегляд структури ЗС, особливо що стосується тих зон, де в нас ООС – там ми бачимо тільки контрактників”, – підкреслив він.

Водночас, щодо термінів повного переходу на контрактну армію, Загороднюк зазначив: “Тут важко сказати. На це питання ми зможемо відповісти попередньо до кінця року, а остаточно – в наступному році. Адже щоб відповісти, ми маємо знати остаточну структуру ЗС. А для того, щоб це знати – треба відповісти на питання про наші плани, загрози та ситуацію з безпековим середовищем”.

Наразі у Міністерстві оборони проводять аудит всіх контрактів, укладених попередниками. За словами Загороднюка, наразі в міністерстві продовжується велика трансформація системи управління Збройними силами за стандартами НАТО саме на рівні Генштабу.

"З мінусів - велика кількість договорів і контрактів, які ми зараз піднімаємо, вони не виконуються. Деякі реформи виконували лише формально, за ними мало що стояло. Тому зараз розбираємося, ми проводимо аудит всіх контрактів, будівельних проектів, закупівлі озброєння і так далі", - повідомив Загороднюк.

Він зазначив, що вищезгаданий аудит планують завершити наступного року, але експрес-аудит закінчать вже цього року.

"Зараз процес триває, ми вже бачимо деякі проблеми, деякі з них дуже серйозні. Ми працюємо з правоохоронними органами з цих питань. Я не можу сказати ще на цьому етапі, але цілком можливо, що буде склад злочину в певних випадках. І оскільки боротьба з корупцією є одним з наших пріоритетів, то в принципі тут буде багато роботи", - наголосив Загороднюк.

Раніше УНІАН повідомляв, що в Міноборони не збираються скорочувати склад Збройних сил.

Андрій Загороднюк зазначав, що план оборони України, який в даний момент знаходиться в розробці, буде представлений в 2020 році.

Крім того, міністр оборони України Андрій Загороднюк запевнив, що вступ до НАТО є стратегічною метою нашої країни.