Фото: REUTERS

Колишній військовополонений РФ моряк Андрій Ейдер стверджує, що росіяни забрали із повернутих кораблів спіднє членів екіпажів.

Про це він написав у Facebook.

Читайте такожУкраїнські науковці вперше за 20 років отримають власне судно для дослідження Антарктиди та океану

Відео дня

«Після усього пережитого, мабуть, я не маю нічому дивуватися, але... Навіть плафони із лампами вкрали... Ото я маю питання, гаразд плиту для їжі (вона інверторна, коштовна), але навіщо плафони красти? Хоча то таке, в мене залишилась усього одна пара спідньої білизни, було там пар 20. Ото нащо вам б/у трухани?! Ось що не зрозумію, ніколи», – йдеться у дописі.

Водночас у мережі користувачі активно коментують вчинки російської спецслужби. 

Скріншот

Нагадаємо, колишній військовий прокурор Анатолій Матіос опублікував у Facebook світлини пошкоджень повернутих Росією кораблів.

На фото й відео військові показали перелік отриманих від росіян пошкоджень – знищене й викрадене обладнання. Крім того, фахівці також здійснили протимінну перевірку суден.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з яких були поранені, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня українські моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами. 17 листопада катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» у супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії «Генмолу» в Керчі, 20 листопада вони вже прибули в Україну, в порт Очакова.

Командувач ВМС адмірал Ігор Воронченко заявив, що росіяни на згаданих захоплених кораблях демонтували деякі засоби зв’язку та навігаційне обладнання.