Росіяни покрали зброю, пошкодили кораблі та фактично знищили зливні системи / facebook.com/MatiosAnatolii

Колишній військовий прокурор Анатолій Матіос опублікував у Facebook світлини пошкоджень повернутих Росією кораблів.

На фото й відео військові показали перелік отриманих від росіян пошкоджень – знищене й викрадене обладнання. Крім того, фахівці також здійснили протимінну перевірку суден.

Читайте такожРосія зіпхнула провину за стан кораблів на Україну

Відео дня

Згідно зі звітом, на «Бердянську» відсутня документація, стрілецька зброя та набої. Також – станція космічного зв’язку IRIDIUM, РЛС ФУРУНО, двигун моторного човна, ПСН, модуль №1 розукомплектовано, ЗІП до бойових модулів, магнітний та гірокомпаси, акумуляторні батареї, вентиляційна витяжка, фекальна система, проточний нагрівач тощо.

На «Яни Капу» – побито усі прилади ходової рубки, частково розібрана система УСВЗ, відсутній кабель берегового живлення, відсутні інші кабелі, частково відсутня паливна арматура ГД№1, відсутні розетки та плафони, відсутня частина щогли тощо.

«Нікополь» – відсутня вся документація, уся зброя, станція космічного зв’язку IRIDIUM, РЛС ФУРУНО, відсутні вогнегасники, ліхтарі, унітаз, камбузна плита тощо.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з яких були поранені, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня українські моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

17 листопада катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» у супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії «Генмолу» в Керчі, 20 листопада вони вже прибули в Україну, в порт Очакова.

Командувач ВМС адмірал Ігор Воронченко заявив, що росіяни на згаданих захоплених кораблях демонтували деякі засоби зв’язку та навігаційне обладнання.