Разумков заявив, що російські паспорти в ОРДЛО мешканцям просто роздають / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков не виключає подальшого спрощення процедури оформлення паспортів українцям з тимчасово окупованих територій Донбасу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час міжнародної конференції «Забезпечення прав дитини в умовах збройного конфлікту».

«За час війни ми втратили, лише за офіційними даними, згідно з інформацією уповноваженого ООН з прав людини, близько 150 дітей на лінії розмежування, фактично, на фронті. Але я думаю, що цей показник не відповідає тим реаліям, які є сьогодні в Україні й в нашому суспільстві», - зазначив голова ВР.

Відео дня

Читайте такожБойовики кажуть, що майже 40 тисяч мешканців ОРДЛО отримали паспорти РФ

Крім того, Разумков нагадав, що декілька комітетів парламенту займаються питаннями, дотичними з цією темою. Він зазначив, що в Комітеті ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин будуть напрацьовуватися законопроекти, які, як сподівається Разумков, ближчим часом вже будуть ухвалюватися.

«Питання щодо врегулювання з паспортами та документами є. Я сподіваюся, що після Нового року ми будемо приймати вже конкретні законопроекти, які дозволять зменшити цю проблему», - сказав голова парламенту.

Крім того, на брифінгу Разумков, відповідаючи на питання про те, що дітям на тимчасово непідконтрольній території Донбасу легше отримати російські паспорти, ніж українські, зазначив: «Тому що їх роздають на тій території, на тимчасово непідконтрольній. Їх просто роздають. Для того, щоб отримати український паспорт, треба зробити ряд дій, не завжди логічних, не завжди правильних, не завжди тих, які можна зробити легко. Треба привести свідків. Давайте будемо реалістами: не завжди це можливо. Треба піти до суду. Це все зменшує можливості для отримання паспортів. Не лише паспортів, інших документів, про які так само сьогодні йде мова».

На уточнююче запитання щодо доцільності впровадження спрощеної процедури видачі паспортів, Разумков сказав: «Будемо спрощувати. Ми про це й казали. І я сподіваюся, що ми побачимо ці пропозиції. Тому що процедура вже спрощена. Однак, ще раз повторюся: мабуть, не настільки, наскільки треба, оскільки сьогодні ця проблема продовжує існувати».

Нагадаємо, 20 листопада Кабінет міністрів спростив порядок перетину лінії розмежування з окупованими територіями в Луганській і Донецькій областях та порядок переміщення товарів.

Так, діти можуть перетинати лінію розмежування у супроводі усиновителів, розширюється перелік документів, що ідентифікують (додається свідоцтво про народження там тимчасова посвідка при оформленні як внутрішнього так і закордонного паспортів).

Також спрощено процедуру переміщення товарів через лінію розмежування фізичними особами, усунуто таке визначення, як «ручна поклажа».