Суд розглядає апеляції екс-"беркутівців" / Громадське.ТВ

Прокурор Генпрокуратури Яніс Сімонов заявив про відсутність юридичних підстав для включення п’ятьох екс-«беркутівців», обвинувачених у масових розстрілах на Майдані, до списків на обмін утриманими особами з представниками «ЛДНР».

Як передає кореспондент УНІАН, про це прокурор повідомив під час перерви у судовому засіданні з розгляду апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-«беркутівцям».

Сімонов зазначив, що лише зі ЗМІ отримав інформацію про можливе включення обвинувачених у справі до списку на обмін. Він додав, що така інформація з’являється щоразу, коли планується звільнення утримуваних осіб.

Відео дня

«Постійно питання щодо обміну виникають щодо цих обвинувачених кожен раз, коли вирішується питання про обмін», - сказав прокурор.

За словами Сімонова, питання про обмін п’ятьох екс-«беркутівців» порушувалось і два, і три роки тому.

Крім того, він наголосив на відсутності процесуальних і законних юридичних підстав для залучення цих осіб до процесу обміну.

«Я розумію, що це політичне питання, однак звертаю увагу на те, що відповідним чином процесуальних і законних юридичних підстав вирішувати питання щодо їхнього обміну немає, тому що вони є обвинуваченими у злочинах, скоєних саме 20 лютого 2014 року. А питання щодо обміну ставиться після того як сталися дії (анексія – УНІАН) Росії щодо Криму», - наголосив прокурор.

Читайте такожУ «ДНР» незадоволені, що екс-беркутівців не хочуть видавати в рамках обміну

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

23 грудня «Громадське» з посиланням на два джерела повідомило, що українська сторона в рамках обміну полонених планує передати бойовикам «ДНР» і «ЛНР» колишніх «беркутівців», обвинувачених у розстрілі людей 20 лютого 2014 року.

24 грудня адвокат Валентин Рибін стверджував, що 23 грудня всі п’ять екс-«беркутівців» були включені українською стороною у список на обмін, а наступного дня зранку українська сторона передумала.

Своєю чергою, адвокат Стефан Решко назвав міфом інформацію про нібито запланований обмін екс-«беркутівців».

Читайте такожСправи Майдану: суд залишив екс-беркутівців під вартою (відео)

Сьогодні, 27 грудня, Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-«беркутівцям», трьом з яких Святошинський райсуд продовжив строки тримання під вартою, двоє інших перебувають під домашніми арештами.

За даними російських ЗМІ, обмін полоненими за формулою «всіх встановлених на всіх встановлених» планується 29 грудня.