REUTERS

У авіакатастрофі літака Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" під Тегераном загинуло понад 170 пасажирів і членів екіпажу.

Читайте такожУ Boeing прокоментували авіакатастрофу українського літака

Бі-бі-сі розповідає, ким були ці люди. Найбільше серед пасажирів було іранців (82 особи) і канадців (63). На борту було 11 українців - дев'ять членів екіпажу і двоє пасажирів.

Відео дня

Про загиблих громадян Ірану поки відомо мало, проте вже є інформація про громадян Канади, які знаходилися на борту.  Судячи з усього, більшість з них мали іранські корені і поверталися з Тегерана в міста Канади, використовуючи рейс у Київ як зручний і недорогий стикувальний переліт.

Багато з тих, хто знаходилися на борту були представниками академічного середовища - студентами, викладачами або вченими.

Офіційний список загиблих опубліковано на сайті української авіакомпанії.

Екіпаж:

Марія Микитюк. "24 роки, 23 країни, ніякої корисної інформації під фото", - так названо "Instagram" бортпровідниці Марії Микитюк. Практично на всіх фотографіях, які Марія опублікувала за півроку ведення цієї соцмережі, вона посміхається, а в підписах до них - часто жартує.

На фото з індонезійським правоохоронцем з розмашистим татуюванням "Марія" на руці - підпис "Поліція з народом".

instagram.com/teplo_maria

До знімка зі старим автоматом з продажу Кока-Коли, зробленим в Тбілісі, підпис: "Краще б це був автомат з хачапурі і вином".

Чотири дні тому дівчина виклала в сторіс своє фото біля новорічної ялинки. На ньому вона знову посміхається і питає: "Кому розповісти віршик?"

Денис Лихно. Навесні 2018 року закінчив навчання в Національному авіаційному університеті, працював бортпровідником. В Інстаграмі ділився фотографіями своїх малюнків, селфі - поодинці і з дівчиною, фотозвітами з міст, у яких йому довелося побувати - наприклад, з Мадрида, куди Денис пообіцяв повернутися на матч улюбленого "Реала".

instagram.com/lykhno_denis

Окрема категорія фото Дениса - пейзажі з київського аеропорту "Бориспіль", куди повинен був прилетіти рейс з Тегерана. Один з цих пейзажів підписаний: "Все має свій захід, і тільки ніч закінчується світанком".

Валерія Овчарук. Працювала бортпровідницею авіакомпанії МАУ з 2015 року. Їй було 28 років, вона народилася в Луганську. Судячи з записів в соцмережах, вона любила гуляти пішки по містах, в які потрапляла в якості члена екіпажу.

У вересні минулого року вона опублікувала фото Дніпра, зроблене через ілюмінатор, підписавши його: "Вірю в те, що літаки ніколи не стануть для мене просто транспортом. І кожен політ буде нести в собі крапельку краси, романтики і приємних пригод".

instagram.com/o_valeriia

Останній пост в Інстаграмі Валерії опубліковано два тижні тому з готелю в Бангкоку з підписом: "Робота, я тебе люблю". Підписники залишають коментарі зі співчуттями під цим постом.

Олексій Наумкін. Працював інструктором польотів. Мав 12 тис. годин нальоту, в тому числі 6600 годин на Boeing 737.

ALEXEY NAUMKIN/FACEBOOK

Керівники компанії МАУ на брифінгу заявили, що рейс з Тегерана, враховуючи його складність і тривалість, комплектувався посиленим екіпажем. Ймовірно, саме тому до його складу входив досвідчений інструктор Олексій Наумкін.

"Льоша Наумкін мій одногрупник. Один з найкращих пілотів на курсі. Дуже порядна людина. З династії пілотів", - написав київський підприємець Сергій Чорний.

Пасажири:

Форуг Хадем. Їй було 39 років. Її докторська дисертація допомогла отримати нові знання про вісцеральний лейшманіоз (смертельне паразитарне захворювання).

COURTESY OF FOROUGH KHADEM

"Після напруженого дня у лабораторії, я найбільше люблю скинути напругу, приготувати що-небудь смачне в величезних кількостях. Тому мої друзі і сім'я мають вигоду з моїх захоплень і спонтанних пропозицій", - жартувала Хадем в одному з інтерв'ю.

Вранці 8 січня Хадеми поверталася з Тегерана в Вінніпег (Канада), де вона працювала над проектом з розвитку академічного обміну між вченими різних країн.

Захра Нагібі. Навчалася в аспірантурі в університеті Віндзора (Канада). Вона розробляла нові моделі розвитку сільського господарства у закритих приміщеннях.

ZAHRA NAGHIBI

Серед загиблих також було кілька співробітників міжнародних організацій.

Так, Фарзане Надері вела проект з розвитку бджільництва в Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку.

Деякі летіли цілими сім'ями.

Сім'я Мусаві. Батько Педрам, мати Мойган і їхніх двоє дітей - Дарія і Доріна - поверталися з Тегерана в Едмонтон після новорічних канікул. "Вони завжди були для мене символом любові. Вони так сильно любили одне одного, і тепер вони всі разом назавжди!" - написала подруга Педрама Мусаві.

Сім'я Мусаві\ FACEBOOK

Сім'я Арсалані-Молані. Бізнес-аналітик Евін Арсалані повертався з Тегерана в Торонто (Канада) разом з дружиною Хівою та півторарічною донькою Курдією.

Їхню останню фотографію Евін запостив 27 січня минулого року.

Сім'я Арсалані-Молані \ FACEBOOK

За останніми даними, дві людини, які зареєструвалися на рейс PS752 з Тегерана в Київ, не сіли у літак, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов. За його словами, всього на рейс зареєструвалися 169 осіб, а в літак сіли 167.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Boeing 737-800 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився незабаром після вильоту з тегеранського аеропорту імені Імама Хомейні о шостій ранку за місцевим часом.