Раніше підозрюваних передали на окупований Донбас / фото УНІАН

Київський апеляційний суд відмовив адвокатам екс-«беркутівців» в оскарженні ухвали суду присяжних Святошинського районного суду Києва про відвід прокурорів.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Київського апеляційного суду.

У прес-службі поінформували, що апеляційна скарга адвокатів екс-«беркутівців» Ігоря Варфоломеєва і Олександра Горошинського надійшла 23 січня.

Відео дня

Наступного дня, 24 січня, суд відмовив у відкритті апеляційного провадження за цією скаргою у зв’язку з тим, що ухвала суду присяжних Святошинського райсуду Києва про відвід прокурорів не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Як повідомляв УНІАН, Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Читайте такожАдвокати екс-беркутівців заявляють, що після обміну вони зникли

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

28 грудня 2019 року під час судового засідання стало відомо, що генпрокурор Руслан Рябошапка змінив групу прокурорів у цій справі. Олексія Донського, Яніса Сімонова, Ігоря Земскова та Дениса Іванова, які 5 років представляли обвинувачення у справі, остаточно відсторонили від участі у цьому кримінальному провадженні.

Того ж дня Апеляційний суд Києва відпустив екс-«беркутівців» під особисті зобов`язання.

Читайте такожСправи Майдану будуть доведені до кінця - Зеленський

29 грудня у Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 людей в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО. В рамках обміну Україна передала екс-«беркутівців».

14 січня Святошинський райсуд Києва за клопотанням адвоката родин Героїв Небесної сотні Євгенії Закревської відвів трьох нових прокурорів у справі проти екс-«беркутівців» - Олександра Шевеленка, Дениса Суботіна і Марину Мазепіну.

Водночас суд не розглядав питання про відвід ще одного нового прокурора у справі - Сергія Куцого, оскільки він був відсутній на засіданні.

Читайте такожЗеленський: Якби у мене було 100 "беркутівців", я б їх обміняв на одного розвідника

Суд надав Офісу генпрокурора два місяці на призначення нових прокурорів у справі екс-«беркутівців» і на ознайомлення їх з матеріалами цього провадження.

24 січня адвокати екс-«беркутівців» оскаржили відвід прокурорів, призначених Рябошапкою.