Волонтеры планируют обеспечить украинских артиллеристов программой ГИС Арта / facebook.com/backandalive

Програма управління артилерійським вогнем ГІС Арта, яка розроблена волонтерами, виводить процес ведення артилерійського вогню на абсолютно новий якісний рівень. Головна її перевага - швидкість прийняття рішень і точність карт. Загальна сума проекту складає 71650 доларів (1 576 300 гривень).

Про це повідомляють волонтери проекту "Повернись живим" на сторінці у Facebook.

"Уявіть собі ситуацію – безпілотник, акустичної системи артрозвідки або розвідник знаходять ціль і заносить її в систему. Вона з'являється в інших з поміткою, хто і коли її заніс, фотографіями аерофотографування і позначками. Кожна бригада бачить тільки свої знаряддя. Припустимо, що ціль може бути уражена батареєю номер N. Приймається рішення про відкриття вогню. Пару кліків і для кожного знаряддя розраховані поправки. Пара хвилин і можна відкривати вогонь, точність розрахунків до 5 метрів. Від виявлення цілі до її поразки проходять хвилини, з яких 20% це час польоту снаряда. Головна перевага - швидкість перетворення цілі у тепловізорі в поправки на знарядді і повна тиша в ефірі. Сигнал передається по закритій мережі з застосуванням будь-яких зручних вам видів шифрування", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВолонтери розробили унікальний камуфляж для армії (фото)

Волонтери зазначають, що крім швидкості, система дає ювелірну точність, що дозволяє зірвати операції противника, збереже життя мирних жителів, і мінімізує руйнування інфраструктури.

"Досі ГІС Арта працювала тільки в рамках однієї бригади. Наша ідея - завести в одну систему всю артилерію цілого напрямку. Починаємо з самого небезпечного з точки зору наступу напрямку. У цю систему увійде вісім різних підрозділів. Вони спільно створять каталог цілей, будуть бачити дії один одного", - пояснюють волонтери.

Саму програму розробники надають волонтерам безкоштовно. Але на сервери, клієнти і зв'язок потрібні кошти.

"Вже завтра нам терміново потрібно зробити передоплату за захищений комп'ютер Terra Mobil 1431 (постачальник надає нам їх за $1600 за середньої вартості на ринку $2100). Передоплата - 7 000 євро. Взагалі на напрям потрібно мінімум 7 серверів", - кажуть у проекті "Повернись живим".

За попередніми підрахунками на цей напрямок знадобиться 35 клієнтів – розвідникам, окремим батареям і знаряддям. Волонтери зупинилися на моделі Getak T800 Basi і сподіваються, що їм вдасться придбати ці комп'ютери за ціною $1200 за штуку.

Ми хочемо об'єднати артилерію в один дружний оркестрЭтот проект може стати нашим самим ефективним вкладенням грошей....

Posted by Повернись живою on 16 червня 2015 р.