Дмитро Кулеба / REUTERS

За останні дні з 16 березня з Угорщини на Батьківщину вдалося повернути понад 400 українських громадян.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у Facebook.

Читайте такожВ МВС розповіли, як поліція ловитиме порушників правил карантину

Відео дня

Глава МЗС розповів, як вдається повертати українців, на прикладі Угорщини.

"Піший перехід між Угорщиною та Україною заборонено, але нашому Посольству в Угорщині та Консульству в Ніредьгазі вдалося спільно налагодити з прикордонниками обох країн ефективний механізм повернення додому: з українського боку приїжджають таксі чи індивідуальні перевізники, угорські прикордонники повідомляють українців, які чекають на кордоні, вони підсідають в машину, перетинають кордон і повертаються додому. З вечора 16 березня вдалося повернути вже понад 400 українців, і люди продовжують приходити. На місці їм допомагають українські дипломати", - заявив Кулеба.

За словами міністра, спільно з Міністерством інфраструктури України вдалося відновити транзитний маршрут для товароперевізників з Італії через Словенію.

"Фури, які застрягли в епіцентрі пандемії в Італії, зможуть доїхати додому попри закриті кордони між країнами ЄС. У мене лише одне прохання до них - суворо дотримуватися визначених для транзиту правил", - зауважив Кулеба.

Крім того, українці, що раніше застрягли в угорському аеропорту в транзитній зоні через заборону на в'їзд іноземців, отримали можливість автобусами дістатись додому.

При цьому, за словами Кулеби, лишається проблема на заблокованому австрійсько-угорському кордоні.

"Посли України в Австрії Олександр Щеоба та Угорщині Любов Непоп шукають шляхи вирішення. Частина людей, які не можуть перетнути кордон, перебувають просто на території Посольства України в Австрії, де забезпечені всім необхідним. На кордон також виїхали наші дипломати, щоб забезпечити громадян їжею та водою", - повідомив міністр.