false

Відомий український бізнесмен та меценат Олександр Ярославський першим в Україні об'єднав ресурси представників бізнесу та державної влади для протидії епідемії коронавіруса і його наслідків в масштабах Харківського регіону.

Сьогодні в конгрес-центрі Kharkiv Palace Hotel 5*, що належить Ярославському, пройшло планове засідання регіонального антикризового штабу, який був створений 17 березня. На зустріч зібралися бізнесмени і лідери інших сфер суспільного життя Харківщини, які обговорили питання збору додаткових (позабюджетних) коштів для протидії епідемії коронавіруса - матеріально-технічної підтримки медичних установ, допомоги пенсіонерам.

false

На нараді були присутні більше 60 ключових бізнес-лідерів і шанованих людей Харківщини. Учасники зустрічі розглянули оцінну потребу міста і області в ресурсах у розрізі статей витрат.

Відео дня

«На підтримку Харківщини я даю від сім'ї Ярославських $13 млн.— Це на $10 млн. тест-систем, які їдуть з Китаю, і вже в понеділок-вівторок повинні бути в харківських лікарнях. Це ті $2 млн, про які я говорив у цей понеділок на Банковій, я переорієнтував на наш регіон, і ми вже їх розподілили на закупівлю масок і медичного обладнання. Плюс $1 млн., які я спочатку призначав для Харківщини. І я готовий працювати 24 години на добу: висловлюючись футбольною термінологією, до фінального свистка – поки ми не зітремо коронавірус в порошок», — сказав Ярославський, який першим зробив особистий внесок на ці цілі. Велике пожертвування зробив бізнесмен, харків'янин Павло Фукс - $560 тис. керівники промислових підприємств повідомили про закупівлі апаратів штучної вентиляції легенів. Особисті внески у розмірі по 100 тис. грн. зробили ректор Харківського університету ім. Каразіна Віль Бакіров та університету міського господарства Володимир Бабаєв. Інші учасники наради повинні завтра визначитися зі ступенем своєї фінансової участі в захисті регіону від коронавіруса.

false

Раніше міська влада та облради, а також ВНЗ і студенти вже публічно заявили про підтримку роботи штабу на чолі з Ярославським, і закликають координувати з ним свої дії. «Закликаємо депутатів місцевих рад, громадські організації, активістів волонтерського руху, представників бізнесу, усіх небайдужих громадян підтримувати зв'язок з регіональним антикризовим штабом, який очолює почесний громадянин Харківської області Олександр Ярославський», — зробив заяву голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. «Це не одноразовий, це об'єднавчий штаб. Зараз ми об'єдналися перед викликом коронавіруса, а далі будемо дивитися», — сказав Геннадій Кернес, мер Харкова.

Водночас, голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер не з'явився на сьогоднішній зустрічі в антикризовому штабі, а прислав заступника. Мер Харкова так оцінив цей факт «Люди прийшли на клич Ярославського і Кернеса, щоб боротися з коронавірусом. Губернатор не рахується. Він не прийшов, хоча і обіцяв запросити людей». А Олександр Ярославський подякував «шанованим харків'янам, які відгукнулися на нашу пропозицію, прийшли і відірвуть від своїх родин кошти, щоб допомогти Харкову. Не замінять собою бюджет Харкова і області, а допоможуть додатково в боротьбі з коронавірусом». І також підкреслив: «Нас залишилося двоє з Геннадієм Адольфовичем. Я просто вражений такому губернатору – домовлялися сьогодні на 13.00, а він часу не знайшов. Вважаю, що наша область нічим не завинила мати таке позорище. Я докладу всі зусилля, буду просити всіх, щоб у нас був гідний партнер в регіоні».

false

Що стосується лідерів інших сфер суспільного життя, то в офіційному зверненні голови ради ректорів харківських вузів, професори Віля Бакірова і президента Харківського університетського консорціуму, професора Людмили Бєлової сказано: «На Харківщині створено антикризовий штаб, який очолив Олександр Ярославський. Просимо зв'язатися зі штабом і запропонувати можливу допомогу волонтерами, засобами дезінфекції, іншими необхідними матеріалами, транспортними засобами і т. д.», — сказано. Після цього студенти Харківського національного університету міського господарства ім. Бекетова записали спеціальне відео, в якому закликали молодь і жителів міста приєднатися до роботи антикризового штабу для надання волонтерської допомоги тим, кому вона може знадобитися в період епідемії.

Нагадаємо, що в Китай вилетить президентський борт Володимира Зеленського, щоб доставити в Україну тест-системи для діагностики коронавіруса на загальну суму $80 млн, постачання яких організували Олександр Ярославський і його друг, китайський мільярдер Джек Ма. Цієї партії тестів достатньо на 1 млн осіб, з них тести на 200 тис. чол. будуть спрямовані на Харківщину.

Харківський антикризовий штаб під керівництвом Олександра Ярославського створений за підсумками наради влади і великого бізнесу в Офісі Президента 16 березня. Він здійснює координацію роботи з додаткової (понад виділених державою коштів) фінансову підтримку заходів, спрямованих на захист жителів Харківського регіону від епідемії короновируса.