фото: УНИАН

Про це вона сказала в інтерв'ю журналу «Український тиждень» №51-52 (25 грудня - 14 січня).

«Дуже часто вони погоджуються віддати нам бранця тільки тоді, коли він вже при смерті. Недавно помер один зі звільнених ще в липні, так і не оговтавшись від ножових поранень: його жорстоко катували. Бойовики, коли передають нам напівмертвих людей, сподіваються зняти з себе відповідальність за тортури і смерть», - заявила Геращенко.

Читайте такожЗа час роботи робочої підгрупи з гуманітарних питань вдалося звільнити понад 80 заручників

Відео дня

При цьому представник України в гуманітарній групі Тристоронньої контактної групи повідомила, що бойовики також хочуть звільнення злочинців, засуджених в Україні задовго до того, як на Донбасі була розв'язана Росією війна.

«Нещодавно запропонували нам відпустити людину, яка була засуджена ще в 2003 році за вбивство і вже відсидів 11 років з 15-річного терміну. Тобто дуже часто вставляють в списки на обмін осіб, які взагалі ніякого відношення не мають до нинішньої ситуації, але є дружбанами нинішніх бандитів», - розповіла Геращенко.

Читайте такожТерористи на Донбасі утримують 140 полонених – Геращенко

Також вона зазначила, що вже два місяці українська сторона намагається звільнити одного тяжкопораненого чоловіка, у якого ампутовані обидві ноги, поранення ока та черевної порожнини.

«Ми все підготували для операції, реанімобіль вже чекав з дружиною, щоб його забрати. Бойовики відмовляються і починають говорити, що його взагалі у них немає. Потім, коли закидаємо їх фактажем, переконують, що, мовляв, Червоний Хрест відвідав не всіх ув'язнених в Україні, і що спочатку хочуть побачити всіх затриманих бойовиків, а потім допустять нас до пораненого», - заявила Геращенко.

Вона підкреслила, що розповідає про це, щоб люди розуміли, з якими бандитами доводиться мати справу.