Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення боротьби із захворюванням на туберкульоз», ухвалений Верховною Радою 15 березня 2006 року.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Президента України, законом передбачається внесення змін до Законів України «Про міліцію» та «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз».

Зокрема, Законом встановлено, що хворі на заразні форми туберкульозу, в тому числі соціально дезадаптовані, із супутніми захворюваннями на хронічний алкоголізм, наркоманію чи токсикоманію, підлягають обов`язковій госпіталізації до протитуберкульозних закладів та зобов`язані пройти відповідне лікування. У разі ухилення від обов`язкової госпіталізації зазначені особи з метою запобігання поширенню туберкульозу за рішенням суду підлягають розшуку, приводу та обов`язковій госпіталізації на строк до трьох місяців до протитуберкульозних закладів, визначених місцевими органами виконавчої влади. При цьому обов`язкова госпіталізація не поширюватиметься на осіб, що страждають на психічні розлади, на вагітних жінок, на жінок, які мають дітей віком до трьох років.

Відео дня

Крім того, Закон зобов`язує органи внутрішніх справ за зверненням керівника протитуберкульозного закладу надавати у межах своїх повноважень медичним працівникам допомогу у забезпеченні виконання рішення суду щодо обов`язкової госпіталізації осіб, хворих на заразні форми туберкульозу.