an-crimea.ru

Про це повідомив його адвокат Микола Полозов в Twitter.

«Радянський районний суд Астрахані відмовив у задоволенні клопотання про УДЗ щодо Хайсера Джемілєва», - написав він.

Читайте такожFreedom House назвав заборону Меджлісу ознакою масових репресій проти кримських татар

Відео дня

Адвокат також повідомив, що оскаржуватиме таке рішення суду.

Як повідомлялося, Хайсера Джемілєва затримали 27 травня 2013 року на місці вбивства 44-річного будівельника Февзі Эдемова у дворі будинку Джемилевых в Бахчисараї. Той загинув від пострілу в голову. Міліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). У Меджлісі кримських татар заявили, що це було вбивство, вчинене з необережності.

Після окупації Криму Росією слідчі органи РФ вирішили розслідувати справу заново. Разом з тим Апеляційний суд Києва розцінив дії Хайсера Джемілєва як вбивство з необережності і постановив звільнити його з-під варти.

Читайте такожВ Україні 26 лютого буде Днем опору кримчан російської агресії

Європейський суд з прав людини виніс рішення про звільнення Джемілєва-молодшого, проте Росія відмовляється його виконувати.

У вересні 2014 року Хайсера Джемілєва вивезли з кримського СІЗО в Краснодарський край РФ, незважаючи на рішення ЄСПЛ і слідчих органів України.

10 червня Краснодарський крайовий суд засудив його до 5 років позбавлення волі. 2 вересня Верховний суд Росії скоротив термін ув'язнення Джемілєву до 3,5 років.

31 березня 2016 року Хайсер Джемілєв повторно написав відмову від російського громадянства після того, як з'явилися "документи з Криму щодо прийняття Джемільовим російського громадянства".

За словами миколи Полозова, Хайсер вже писав заяву про відмову від громадянства РФ влітку 2014 року в СІЗО Сімферополя, більш того вироком Краснодарського крайового суду та ухвалою Верховного суду РФ він також зізнавався громадянином України.