Тенденція до просування питань гендерної рівності торкнулася й Збройних Сил України. За останній рік було зроблено багато для покращення умов проходження служби жінками-військовослужбовцями. Зареєстрований законопроект №6109 з моїм співавторством.

Втім, часто виникає питання, де та межа, що розділяє гендерну рівність у ЗС та доцільність щодо участі жінок на певних спеціальностях? 

Це питання, як не дивно, стосується виключно участі жінок у підрозділах Сил спеціальних операцій. Неодноразово отримувала запитання: чому кадрові вакансії в ССпО залишаються закритими для жінок? Як прихильниця гендерної рівності в ЗСУ, я б мала підтримати цю ідею, але… Ми взяли чіткий курс на стандарти НАТО, тож, аби не займатися винаходом велосипеда, пропоную відповісти на це питання практикою Сил спеціальних операцій США. 

Відео дня

Екс-міністр оборони США Ештон Картер, відкриваючи військові посади для жінок дозволив їм участь у деяких підрозділах Сил спеціальних операцій. Вони брали участь у бойових діях як в Іраці, так і в Афганістані. 160 загинули в боях. Втім, існує різниця між жінками, яким дозволено служити в бойових підрозділах та жінками, які входять в склад команд-«альфа» (тобто безпосередньо бойові та штурмові групи), «Морських котиків» (SEAL), а також підрозділів командування СпО ВПС та Морської піхоти.

Пентагон виходить з гіпотези: якщо навіть жінка подолає так звані кваліфікаційні курси, чи зможе вона винести з бою пораненого члена команди? 

Командування Сил спеціальних операцій США вперше дозволило жінкам брати участь в операціях у складі Команд культурної підтримки (CSTs). Вони займалися розвідкою, отримуючи дані від афганських жінок, яким за звичаєм не дозволяється спілкуватися з чоловіками. Більшість чоловіків вважали, що жінки у спеціальних операціях заважають виконанню завдання. CSTs не були самостійними одиницями, а виконували роль приданих підрозділів. В одному з своїх виступів Ештон Картер визнав, що статева різниця все ж таки впливає на здатність жінок обіймати ті чи інші армійські спеціальності.

Для потрапляння у ССпОЗбройних сил США жінки мають пройти курси по відбору (SpecialForcesAssessmentandSelection), курси рейнджерів, а також кваліфікаційні курси (SpecialForcesQualificationCourses) на кшталт курсів відбору, що запроваджені в Силах спеціальних операцій українських збройних сил з однаковими для чоловіків і жінок нормативами.

Пентагон виходить з гіпотези: якщо навіть жінка подолає так звані кваліфікаційні курси, чи зможе вона винести з бою пораненого члена команди? Крім того, американці спираються на дослідження USSOCOM про те, як сприймає ситуацію команда, коли жінка переходить з приданого підрозділу до групи СпО. Виявилось, що такий перехід отримує негативне ставлення (85% висловилися проти жінок у спеціальностях ССпО та 71% бійців сказали «ні» жінкам у своїх підрозділах).

Які ж зауваження були щодо проходження жінками служби в Силах спецоперацій? По-перше, це побоювання, що стандарти до відбору будуть занижені. «Фізичні стандарти можуть бути занижені або можуть бути впроваджені подвійні стандарти для чоловіків та жінок. Таким чином, чоловіки будуть мати сумнів у здатності жінки в команді виконати завдання, а головне, буде підірвана довіра до її здатності виконувати єдине навантаження, прикриваючи спини інших членів команди в бою», - йдеться в опитуванні USSOCOM.

По-друге, є застереження щодо ймовірного послаблення здатностей командира вирішувати конфлікти між членами команди.

Отже, участь жінок в бойових групах ССпО має відштовхуватись від простого наративу: чи сприятиме це підвищенню ефективності бойового застосування цих підрозділів.

Рішення про допуск жінок до служби у Збройних Силах на певних спеціальностях має прийматися виключно виходячи з цього аспекту. І практика Сил спецоперацій США свідчить про те, що гендерна рівність в цьому роді сил може бути обмеженою, а ефективною стає лише у випадку участі жінок у приданих підрозділах.

Ірина Фріз, Голова Постійної делегації України в Парламентській Асамблеї НАТО