В організації назвали несправедливим судовий процес проти Ахтема Чийгоза / фото krymr.ogr

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні вимагає від Російської Федерації негайно звільнити незаконно засудженого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Про це УНІАН поінформували у представництві організації в Києві.

“Несправедливий судовий процес проти Ахтема Чийгоза є кульмінацією у низці сфальсифікованих і демонстративно неправдивих кримінальних та адміністративних справ, ініційованих окупаційною російською владою проти членів кримськотатарської спільноти. Це уособлення безперервного переслідування активістів, чий єдиний “злочин” – затятий супротив російській анексії Криму”, – зазначила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Правозахисники нагадали, що Чийгоза заарештували у січні 2015 року та протримали 15 місяців у слідчому ізоляторі. Після цього із численними порушеннями відбувся показовий судовий процес. Зокрема, сказано, що Чийгоз був змушений брати участь у суді через відеозв’язок і тому не мав змоги конфіденційно спілкуватися зі своїм адвокатом. Його визнали винним в організації “масових заворушень”, пов’язаних із сутичками, що відбулися 26 лютого 2014 року між проукраїнськими та проросійськими протестувальниками. Під час цих подій загинули двоє осіб.

Відео дня

Читайте такожПрокуратура Криму оголосила підозру справжньому винуватцю у злочині, який "повісили" на Чийгоза

“Російська окупаційна влада знов чинить репресії у Криму, кидаючи за ґрати чоловіка, який, за свідченнями очевидців та відеозаписами, намагався заспокоїти натовп, щоб попередити насильство”, - підкреслила Покальчук.

В Amnesty International наголосили, що навіть за визначенням російського Кримінального кодексу, згідно з яким Чийгоза звинуватили та засудили, ці події не відповідають критеріям “масових заворушень”.

“Ахтем Чийгоз є в’язнем совісті, якого позбавили волі виключно через мирну реалізацію його прав людини. Він має бути звільнений негайно та безумовно”, - наголосила Покальчук.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 11 вересня, так званий «верховний суд Криму» засудив Чийгоза до 8 років позбавлення волі. Адвокат Микола Полозов заявив, що оскаржить вирок.

Чийгоза було затримано в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти.

Окупаційна влада звинуватила Чийгоза в організації масових заворушень.

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що порушуватиме питання про засудження Чийгоза у Раді Європи.