Чийгоз був затриманий в січні 2015 року / фото Радіо Свобода

Підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму засудив одного з лідерів кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. Таке рішення суд ухвалив 11 вересня, як повідомив адвокат Микола Полозов.

У свою чергу, Президент України Петро Порошенко прокоментував вирок, який "Верховний суд" анексованого Криму виніс одному з лідерів кримськотатарського народу Ахтемові Чийгозу.

"Справа Ахтема Чийгоза – черговий вирок Росії, яка на найвищому міжнародному рівні – ООН – визнана окупантом", - написав президент у Twitter.

Читайте такожУ Криму збираються оголосити вирок Чийгозу: до суду стягнули поліцію, вулиця перекрита

Як повідомляв УНІАН, 7 серпня у Верховному суді анексованого Криму звинувачення вимагало для Чийгоза покарання у вигляді позбавлення волі на строк 8 років з відбуванням у колонії загального режиму.

Довідка УНІАН. Чийгоз був затриманий в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.

Тоді мітингувальників протистояли проросійські активісти. Російська окупаційна влада звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень. Його справа російський суд розглядає в рамках «справи 26 лютого» після того, як суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо щодо Чийгоза і окремо щодо інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджи.

20 червня Чийгоза вивозили в Бахчисарай, де він зміг попрощатися з хворою матір'ю. 22 червня підконтрольний Кремлю так званий «Верховний суд Криму» до 8 жовтня продовжив термін арешту Чийгоза. 1 серпня завершилося судове слідство у справі Чийгоза.