Національний банк України 28 жовтня проведе спеціальний аукціон з продажу доларів США, 30 жовтня – з продажу швейцарських франків.

Про це повідомляється на сайті НБУ.

Згідно з повідомленням, мінімальна сума заявки – 10 тис. дол. для аукціону 28 жовтня і 10 тис. швейцарських франків – для аукціону 30 жовтня. При цьому невикористану за призначенням валюту в сумі понад 1 тис. дол. і 1 тис. швейцарських франків комерційний банк зобов`язаний продати НБУ. Залишок валюти в сумі до 1 тис. дол. і 1 тис. швейцарських франків може бути використаний банком на інші цілі.

Відео дня

Банкам дозволяється купувати валюту для дострокового погашення клієнтами заборгованості за кредитними договорами.

Нацбанк зазначає, що банки, які мають намір брати участь у спецаукціонах 28 і 30 жовтня, повинні залучати від клієнтів грошове забезпечення в національній валюті до проведення валютного аукціону. «Придбання іноземної валюти за рахунок власних коштів банків не допускається», – наголошує НБУ.

Як повідомляв УНІАН, з 27 лютого 2009 р. Нацбанк України почав проводити цільові валютні аукціони для задоволення потреб позичальників – фізичних осіб з метою погашення ними заборгованості за кредитами, взятими у валюті.

Банки мають забезпечити продаж клієнтам іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні Національного банку України, за курсом, який не може перевищувати курс аукціону плюс 0,2% від суми купівлі на сплату пенсійного збору.

Операції з погашення заборгованості клієнтів за кредитами через поточні рахунки, відкриття поточних рахунків клієнтам і проведення розрахункових операцій для забезпечення процедури погашення заборгованості клієнтів за кредитними договорами за рахунок іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні, здійснюються виключно на безплатній основі.

Пізніше Нацбанк почав продавати валюту і фізичним особам – резидентам – суб`єктам підприємницької діяльності.