Україна зацікавлена у найшвидшій добудові крейсера «Україна».

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив сьогодні прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ під час зустрічі з головою уряду РФ Володимиром ПУТІНИМ у Києві.

«Хотів би підтвердити зацікавленість України у добудові найближчим часом і реалізації ракетного крейсера «Україна», - сказав М.АЗАРОВ, зазначивши, що українська сторона готова забезпечити необхідний технічний і експертний супровід цього проекту.

Відео дня

Він попросив В.ПУТІНА поінформувати українську сторону про позицію Російської Федерації щодо цього проекту.

Довідка УНІАН. Ракетний крейсер був закладений на державному підприємстві “Суднобудівний завод імені 61-го комунара” у Миколаєві у вересні 1984 року на замовлення Військово-морського флоту СРСР, і спущений на воду у серпні 1990 року.

З 1992 по 1995 рік крейсер будувався на замовлення Міністерства оборони України. У 1996-1998 роках будівництво було припинене. У 1999 році був укладений новий контракт з Міністерством оборони України на продовження будівництва крейсера для потреб Військово-морських сил України. З 2001 року будівництво корабля знову припинилося.

17 травня 2010 року президенти України і РФ Віктор ЯНУКОВИЧ і Дмитро МЕДВЕДЄВ домовилися про добудову ракетного крейсера «Україна». Кажучи про перспективи співпраці у сфері суднобудування, В.ЯНУКОВИЧ заявив, що глави держав домовилися про добудову за допомогою російської сторони крейсера «Україна», що знаходиться у Миколаєві на суднобудівному заводі імені 61-го комунара.

Верховна Рада 6 липня скасувала постанову про присвоєння ракетному крейсеру назви “Україна”. Як наголошувалося у пояснювальній записці до постанови, з урахуванням того, що добудова і приймання ракетного крейсера до складу ВМС України не передбачені, недоцільно, щоб крейсер носив назву “Україна”.

27 лютого 2011 року міністр оборони РФ Анатолій СЕРДЮКОВ заявив, що Росія чекає прийнятної пропозиції з боку України щодо умов придбання РФ ракетного крейсера.