У США на 102-му році життя померла американська художниця і поетеса Доротея Таннінг, найстаріша представниця сюрреалізму, пише РосБізнесКонсалтинг з посиланням на New York Times.

Д.Таннінг народилася в 1910 р. в сім'ї емігрантів зі Швеції. У 20-річному віці вона почала вчитися живопису. У середині 1930-х зацікавилася сучасним мистецтвом, сюрреалістами і дадаїстами. Поступово Д. Таннінг почала працювати в цих нових художніх напрямках.

У 1940-50-х рр.. художниця створила свої найвідоміші роботи. У цей час у Нью-Йорку вона часто спілкувалася з Андре Бретоном і його оточенням. У цей же період познайомилася з художником Максом Ернстом (1891-1976 рр.), за якого вийшла заміж у 1946-му.

Один з центральних мотивів творчості Д. Таннінг - тема сексуальних страхів. На багатьох її полотнах зображені тривожні образи, в тому числі на одній з найвідоміших - "Материнство".

Д.Таннінг відома і своїми "м'якими скульптурами", створеними за допомогою швейної машинки. Крім того, вона створювала декорації і костюми для балетів Джорджа Баланчина, а також книжкові ілюстрації.

Картини Д.Таннінг є в колекціях лондонської галереї Тейт, Центру Жоржа Помпіду та інших великих музеїв.