Як повідомили УНІВН у прес-службі столичної прокуратури, доручення про проведення перевірки надано Головному управлінню Держсанепідслужби у м. Києві, Департаменту охорони здоров’я КМДА, Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві, Управлінню Державної пенітенціарної служби України в місті Києві та Київській області.

За результатами перевірки зобов’язано надати висновки щодо забезпечення ув’язнених і засуджених установленою нормою площі в камері, відповідності умов їх тримання санітарно-гігієнічним нормам.

Контролери перевірять також санітарний стан карцерів, медичної частини та інших приміщень слідчого ізолятора, стан надання в’язням кваліфікованої медичної допомоги, а також забезпечення їх щоденним харчуванням.

Відео дня

Окрім цього, прокуратура перевірить законність використання бюджетних коштів та коштів спеціальних фондів, виділених на забезпечення належних умов тримання ув’язнених Київського СІЗО.

На цю тему: Нардепи нагрянули у Лук’янівське СІЗО: 36 людей у камері плюс антисанітарія (фото)

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня члени Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан («УДАР»), Ірина Луценко («Батьківщина») та Ганна Герман (Партія регіонів) разом з Уповноваженим ВР з прав людини Валерією Лутковською відвідали Київський слідчий ізолятор № 13 з метою перевірки стану додержання прав і свобод людини і громадянина в цій установі.

Депутати не попереджали про намір відвідати пенітенціарну установу, тому мали можливість перевірити стан додержання прав людини в автозаках, якими перевозять в’язнів, камери попереднього ув’язнення, камери збірних відділень і для тримання транзитно-пересильних, а також камери, де утримуються жінки з дітьми.

Крім того, народні депутати відвідали камеру № 157, де ще нещодавно утримувався екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

В.Пацкан заявив, що шокований умовами тримання в Лук’янівському СІЗО. «Хіба те, що тут перебувають ув’язнені, є виправданням тому, щоб ставитись до цих людей, як до тварин? Тут повна антисанітарія, жахливі умови утримання. Є камери, в яких утримуються до 36 ув’язнених. Важко передати, що там відбувається. Із ліків для засуджених – анальгін та ношпа. На сніданок – частково згнила картопля», - сказав депутат.