Першим та основним критерієм у формулі є контингент студентів / фото ua.depositphotos.com

Міністерство освіти і науки України відновило формульний принцип у розподілі бюджетного фінансування між закладами вищої освіти. Відтепер розмір виділених державних коштів для кожного університету визначатиметься з огляду на 5 основних критеріїв, яким має відповідати ЗВО. 

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький в коментарі агентству УНІАН.

Першим та основним критерієм у формулі є контингент студентів, тобто загальна кількість тих, хто навчається на бюджетній формі. Показник вираховуватиметься як співвідношення між кількістю студентів, які навчалися в університеті станом на 1 жовтня 2023 року в порівнянні з кількістю на 1 жовтня 2022 року. Якщо контингент студентів за цей проміжок часу зріс або скоротився, то це відображається у збільшенні/зменшенні фінансування ЗВО з державного бюджету. При цьому для остаточного розрахунку враховується спеціальність і рівень освіти. Кожна спеціальність має свій коефіцієнт і він вищий, наприклад, для інженерів, медиків, економістів. Для їх навчання виділяється більше бюджетних коштів, ніж, наприклад, на підготовку філологів або істориків.

Відео дня

Винницький зазначає, що це наближення до принципу "Гроші ходять за студентом" -  державне фінансування залежить від реальної кількості студентів, які обрали саме цей університет, виборовши право на навчання за кошти державного бюджету.

Наступним критерієм формульного розподілу бюджету, як розповіли у МОН, є наукова діяльність,  де враховується скільки ЗВО заробив від надання науково-технічних, консультаційних послуг або отримав у формі грантів на наукові розробки. Також формульний підхід включає інтернаціоналізацію, тобто місце закладу в міжнародних рейтингах та/або участь у європейських проектах Еразмус+.

Четвертий критерій нового бюджетного механізму передбачає відсоток працевлаштованих випускників.  "Є умовний рейтинг ЗВО за показником працевлаштування їх випускників. Університети, які розташовані на перших 30 щаблях цього списку (відповідно із найвищим відсотком працевлаштування), отримують найбільший рівень бюджетної підтримки, наступні 30 університетів у списку - отримають вже менше коштів, ще наступні 30 - ще менше…", - уточнює Винницький. Цього року МОН орієнтується на показники працевлаштування за 2022 рік. Часовий лаг для вимірювання потрібний, оскільки випускники після навчання ще рік-другий можуть проходити додаткові курси, визначатися із роботою.

І п’ятим критерієм є регіональний коефіцієнт, для підтримання закладів освіти найбільш вразливих - прифронтових регіонів.

Винницький наголосив, що формульний підхід сприятиме поступовому укрупненню мережі закладів вищої освіти.  "Мова йде про процес приєднання менших галузевих ЗВО до більших класичних чи технічних університетів. Об’єднання закладів освіти через приєднання менших до більших передбачає інвестицію у сумі 1,5 млн дол. від Світового банку для розвитку науково-технічної бази новоутвореного ЗВО. Таким чином, українські ЗВО отримають імпульс до модернізації, а їх студенти матимуть можливість навчатися на потужнішій матеріально-технічній базі. В цілому процес укрупнення сприятиме підвищенню конкурентоспроможності університетів і покращуватиме якість нашої вищої освіти", - підкреслив заступник міністра.  

Він також додав, що, згідно формульного розподілу, для частини ЗВО дійсно буде зменшено державне фінансування, а для частини сильніших - збільшено. Для покриття тимчасових перепадів в університетів є ще кошти, які надходять їм від оплати навчання контрактників.  "Новий підхід  працює на збільшення фінансування для двох категорій ЗВО. По-перше, це популярні серед вступників університети, до яких вступають на бюджет студенти з високими балами ЗНО/НМТ. Критерій "контингент" є ключовим при формульному розподілі та визначенні щорічних бюджетних асигнувань на конкретний ЗВО. По- друге, це категорія університетів, які мають найкращі здобутки в науковій діяльності (гранти, замовлення), в інтернаціоналізації та працевлаштуванні випускників", - зазначив Винницький. 

Заступник міністра також нагадав, що формульний підхід розподілу фінансування між ЗВО застосовувався із 2020 року, але з початком повномасштабного вторгнення у 2022 році був призупинений. У  2022 і 2023 роках державні кошти між ЗВО розподілялися виключно в залежності від кількості студентів, які навчалися в університеті на державній формі навчання.