У новий рецептурний збірник для шкіл увійдуть 500 страв / фото УНІАН, Андрій Скакодуб

В Україні для шкільних їдалень з'явиться рецептурний збірник, за яким можна буде приготувати 500 страв.

Про це повідомив розробник нового харчування в українських школах, кулінар і ресторатор Євген Клопотенко, пише "Обозреватель".

За словами Клопотенка, нові рецепти, що відповідають нормам харчування учнів, допоможуть школам створювати різноманітні унікальні меню.

Відео дня

"Працюючи над реформою шкільного харчування ми побачили потребу кухарів у збільшенні вибору страв, які вже відповідають новим стандартам, для можливості формування меню школами", - зазначив Клопотенко.

Конкретні назви страв Клопотенко не назвав, зазначивши лише, що вони знаходяться в розробці. Він уточнив, що до збірки з рецептами увійдуть 160 уже затверджених страв і ще 340 нових, які будуть відповідати нормам калорійності, білків, жирів і вуглеводів.

Крім того, вважає ресторатор, включення до меню кращих страв кухонь світу, у тому числі української, сприятиме розвитку загальної гастрономічної культури.

Технологічні карти та інші документи щодо нових страв команда Клопотенка планує передати на експертизу до Інституту громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМН і Держпродспоживслужби вже цієї весни.

Вихід готової збірки рецептів запланований на середину 2022 року.

Читайте такожЗдоров'я починається з їжі. Як діти, батьки та освітяни реагують на зміни в харчуванні українських школярів

Як повідомляв УНІАН, в Україні з 1 січня школи остаточно перейшли на новий стандарт харчування, реформа шкільного харчування запрацювала повною мірою. У школах впровадили нове меню воно складається зі 160 страв. Передбачається, що раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

Також, у шкільних буфетах забороняється продавати низку продуктів, зокрема солодкі хлібобулочні вироби, газовані напої, каву та продукти з високим вмістом цукру або солі.

Однак не всім дітям подобаються незвичайні страви. Розробник нового харчування в українських школах Євген Клопотенко пояснив причини цього і дав кілька порад батькам, як діяти.

Клопотенко нагадав, що згідно з новими правилами, у раціоні шкільного харчування має бути менше хліба, солі й цукру та більше овочів, фруктів і м'яса.

Вас також можуть зацікавити новини: