В Україні війна ускладнює боротьбу з коронавірусом / фото УНІАН

У розпал битви з COVID-19 де лежить та точка, в який люди починають думати, що ліки гірші, ніж сама хвороба? Нове опитування в Україні свідчить, що для країн в стані війни економічні страхи - це не єдина проблема.

Загрози для національної безпеки можуть теж створити серйозні перешкоди для сповільнення поширення вірусу. Про це на сторінках Washington Post пишуть професор політології й міжнародних відносин Джорджтаунського університету Генрі Хейл, головний науковий співробітник відділу етнонаціоналних досліджень НАН України Володимир Кулик, старший лектор політології Університету Манчестера Ольга Онуч, а також  директор Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень в Берліні й професор Оксфордського університету Гвендолін Сесс.

Читайте такожКоронавірус в Україні та світі: найважливіше за 22 травня

Відео дня

Вони зауважують, що всім країнам доводиться йти на короткострокові поступки у виборі між битвою проти вірусу і збереженням економіки. Метою дослідження авторів було перевірити пріоритети людей в країні, яка також змушена мати справу з загрозою для безпеки. А така ситуація стосується багатьох країн у світі. Україна теж серед них. Для її громадян складні не лише економічні вибори (ми зафіксували, що станом на квітень 2020 року 58% громадян переживали труднощі з купівлею одягу). Війна з російськими силами на Донбасі відібрала життя понад 14 тисяч людей з 2014 року.

Щоб дізнатися, які пріоритети розставляють українці в ситуації, коли потрібно боротися з пандемією, автори провели дослідження в партнерстві з КМІС. Український інститут включив їхні питання в своє опитування, яке було проведене 22-24 квітня в телефонному режимі серед 2024 дорослих мешканців України. Це дозволило підтвердити, що пандемія дійсно лякає українців. Результати показали, що більшість людей в країні (57%) "дуже" або "певною мірою" бояться контакту з коронавірусом. Але 17% людей відповіли, що "не дуже бояться" вірусу, а ще 23% сказали що "взагалі не бояться". Водночас, переважна більшість переконана, що заходи уряду, націлені проти коронавірусу, потрібно пом'якшити з міркувань безпеки й економіки.

Читайте такожУ МОЗ озвучили вимоги щодо роботи в офісах на час карантину

Насправді лише 31% населення готовий боротися з пандемію попри економічну ціну. 19% віддають перевагу економці, а не боротьбі з COVID-19. 26% українців вважають важливішою безпеку й територіальну цілісність, ніж антипандемічні заходи. А 20% вважають, що питання безпеки й території не повинні обмежувати битву проти коронавірусу взагалі.

Потенційні обмеження обумовлені не лише бюджетом, а й увагою уряду до того, як і де мобілізувати медичний персонал, а також військовою активністю, яка підриває соціальне дистанціювання. 

Автори зауважують, що негативний вплив війни включно з тією, яка триває між Росією й Україною, на здоров'я населення ні для кого не буде секретом. І цей вплив виходить далеко за межі території бойових дій. Опитування показало, що війна може зробити боротьбу з пандемією політично складнішою.

Читайте такожAtlantic Council: Донбас під окупацією Росії стає гарячою точкою пандемії COVID-19

Більше того, в країнах, таких як Україна, певна частина населення не довіряє владі. І це населення може виступити проти заходів уряду, націлених проти пандемії, боячись, що коронавірус використають як виправдання для поступок, наслідки яких будуть гіршими, ніж від хвороби.

Така можливість дає причини агресорам, таким як Росія, не пом'якшувати свій тиск. Підтримуючи загрози для безпеки, вони можуть ослабити боротьбу з хворобою, тим самим викликаючи небойові втрати й посилюючи політичну напругу.