У вантажі з кондитерською продукцією "Рошен" румунськими митниками були знайдені сигарети на сотні тисяч євро / Фото-REUTERS

В автомобіль з вантажем "Рошен" в Європу везуть контрабанду – тютюнову продукцію. Проблема стала настільки серйозною, що про неї вголос заговорили чиновники в Румунії. Про це йдеться у новому випуску програми "Гроші".

Контрабанду ховають між палетованих цукерок, які вносять до декларації.

"Сигарети були з безмитним маркуванням, тобто без румунського податкового маркування", - прокоментувала одну з таких "знахідок" на кордоні Вергініка Драгою, керівник регіонального відділення румунської митниці міста Брашов.

Цигарки виявили 24 березня у вантажівці з українським держномером ВХ5519СМ, яку румунські правоохоронці зупинили для перевірки біля міста Брашов. Митників насторожило те, що авто рухалося в напрямку міста Сібіу, але пунктом призначення був вказаний Бухарест, що знаходиться в іншій стороні.

false

З урахуванням всіх ризиків вони вирішили провести фізичний огляд вантажу запломбованого автомобіля, і під коробками з солодощами Roshen виявили 3 838 000 сигарет Compliment Blue, 10 000 сигарет Kent, 10 000 сигарет Kent, 10 000 сигарет Kent Crystal і 10 000 сигарет Ashima - всі без акцизних марок.

Румунські митники підрахували, що тільки акцизний збір, не сплачений з цієї контрабанди, становить понад 2 300 000 лей, це 1 млн євро. Кримінальну справу порушили як в Румунії, так і в Україні, але, зазначають "Гроші", ні румунська влада, ні ДБР не опублікували назву фірми, яка відправила з України контрабандний вантаж. Однак з даних митної бази, що підтверджені трьома джерелами в правоохоронних органах, випливає, що відправником була ДП "Кондитерська корпорація "Рошен", а одержувачем – фірма Roshen One Ltd в Бухаресті.

Як наголошується в сюжеті, сигарети Compliment виробляють у Львові на тютюновій фабриці місцевого екс-депутата від БПП Григорія Козловського. Донедавна він очолював політсилу п'ятого президента у Львівській облраді.

Але як сигарети потрапили в машину з декларацією, в якій говориться, що стороннього вантажу немає? Президент Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко вважає, що бренд "Рошен" є хорошим прикриттям для контрабанди, так як це відома компанія, що займається експортом, тому комусь на кордоні було складно припустити, що у вантажі можуть бути сигарети:

"Таку кількість сигарет - цілий автомобіль - не міг завантажити водій, кудись заїхавши, без відома компанії, яку він обслуговує. Він міг не знати, що йому завантажують на складі, але навряд чи сам прийняв на себе відповідальність довантажити [фуру] сигаретами"

Ключове питання - чи був це поодинокий випадок, чи під прикриттям солодощів "Рошен" ділки налагодили потужний канал контрабанди до Європи? Питання не безпідставне, враховуючи гучні корупційні скандали за участю Павла Демчини – за президента Петра Порошенка він обіймав посаду першого заступника Голови СБУ і був повинен боротися з контрабандою, але, за безліччю повідомлень у ЗМІ, налагодив чорні товарні схеми на кордоні, йдеться в сюжеті, та, як вважає Берестенко, може досі брати участь у кондрабандних ланцюжках.

За даними розслідувачів, за 2022-2023 роки лише скандальний автомобіль ВХ5519СМ здійснив 16 перевезень з українського на румунський "Рошен". Якщо в кожному були сигарети - це десятки мільйонів доларів чорного налу. Всього ж за три місяці поточного року ДП "Кондитерська корпорація "Рошен" відправила на фірму Roshen One Ltd в Бухаресті понад 300 вантажівок.