Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року / фото УНІАН

Підозрюваного в організації нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк Олексія Левіна (Москаленка) залишили під вартою до липня.

Про це hromadske повідомив прокурор у справі Андрій Сенюк та адвокат Левіна Ігор Мокін.

За словами прокурора, Левіна просили залишити під вартою саме в ізоляторі тимчасового тримання СБУ через ризики втечі, тиску на свідків, переховування, знищення або спотворення доказів.

Відео дня

Захист назвав ризики не обґрунтованими та просив обрати запобіжний захід із можливості внесення застави. Суд розглянув обидві сторони та залишив Левіна під вартою до липня без можливості внесення застави.

Крім того, під час судового засідання у ролі вільного слухача був адвокат Владислава Мангера Дмитро Ільченко. Він не є захисником Левіна.

Читайте такожСправа Гандзюк: в Одесі перенесли важливе засідання суду через відсутність інтернету

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Владислав Мангер та Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

25 березня Шевченківський районний суд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.

27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував завдання тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті. Ця заява викликала обурення у потерпілих, їх захисника Євгенії Закревської та громадськості. Вони переконані, що докази проти Мангера не зібрано, і що справа розвалиться у суді.

Натомість захисник Мангера Дмитро Ільченко позитивно оцінив передачу справи Гандзюк до суду. Він стверджував, що у матеріалах кримінального провадження щодо вбивства активістки немає ні слова про його підзахисного.

Мангер і Левін підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України.