На кладовища у поминальні дні пішли 13 тіс. українців \ фото: УНІАН

Попри карантинні обмеження 13 тис. українців все-таки відвідали кладовища для вшанування померлих у поминальні дні у квітні.

Читайте такожВідвідувати кладовища у поминальні дні заборонено: за порядком стежитимуть понад 20 тисяч копів

Як передає прес-служба Офісу президента, про це повідомили представники Міністерства розвитку громад та територій на нараді з питань запобігання поширенню епідемії COVID-19, що відбулася під головуванням президента Володимира Зеленського.

Відео дня

«Українці дуже відповідально ставляться до карантину – як на католицький та православний Великдень, так і в поминальні дні більшість із них дослухалися до закликів дотриматися обмежень», - йдеться в повідомленні.

За даними Міністерства розвитку громад та територій, цьогоріч поки лише 13 тис. людей відвідали кладовища для вшанування померлих, тоді як у минулі роки ця цифра дорівнювала 5-7 млн.

Як відомо, рішенням державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 21 квітня головам обласних та Київської міської державної адміністрацій за участю органів місцевого самоврядування доручено заборонити відвідування громадянами кладовищ, місць окремих поховань у традиційні поминальні дні після Великодня, крім випадків здійснення поховань.

Також, відповідно до постанови Міністерства охорони здоров’я від 21 квітня 2020 "Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в поминальні дні", місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)в місцях перебування масового скупчення людей рекомендовано закрити для відвідування кладовища, крім випадків здійснення поховання померлого за умови дотримання протиепідемічних правил.

Як повідомляв УНІАН, рішенням Священного синоду Православної церкви України на засіданні 9 квітня відвідання священнослужителями і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов перенесено на Троїцьку батьківську поминальну суботу - 6 червня.